Καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο lockdown της πανδημίας και οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στο σπίτι, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να προσαρμοστούμε στην κατάσταση χωρίς να βρεθεί στα… τάρταρα η ψυχολογία μας. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που θα κάνουν τη ζωή μας σε αυτές τις συνθήκες λίγο καλύτερη.

Βάλτε πρόγραμμα
Είτε δουλεύετε από το σπίτι είτε όχι, είναι βασικό να δημιουργήσετε μια νέα ρουτίνα για την καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα βασικά στοιχεία της ζωής σας πριν από την τρέχουσα κατάσταση: εργασία, κοινωνική αλληλεπίδραση, οικειότητα, φροντίδα για τους άλλους, δουλειές. Σκεφτείτε πώς κρατούσατε ισορροπία μεταξύ όλων αυτών και κάντε το καινούριο σας πρόγραμμα. Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους, προσπαθήστε να κάνετε το πρόγραμμά σας παρέα.

Επίσης, συνεχίστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα: αν και ο έξτρα ύπνος είναι πάντα θελκτικός, θα βρείτε ότι θα σας είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε το βράδυ.

Online με μέτρο
Το να περιπλανιέστε στο Διαδίκτυο όλη την ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνετε απασχολημένοι και να καταπολεμήσετε την πλήξη, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί επίσης να ενισχύσει το άγχος σας: Η παρακολούθηση υπερβολικών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία ή τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία και στις ζωές μας μπορεί να δημιουργήσει έντονο στρες. Παρακολουθήστε τις ειδήσεις και τις ενημερώσεις συστηματικά, αλλά μην έχετε εμμονή. Καθώς τα fake news και οι τρομολαγνικοί τίτλοι έχουν την τιμητική τους, προτιμήστε αξιόπιστα ΜΜΕ και όχι τα «δείτε το πριν το κατεβάσουν!!!» και «ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;» που κυκλοφορούν στο Facebook.

Ασκηθείτε!
Είτε πρόκειται για μια σειρά έντονων ασκήσεων στη βολή του σπιτιού σας είτε για «μετακίνηση 6» για περπάτημα ή τρέξιμο, η άσκηση ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφινών και ανεβάζει τη διάθεσή σας. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα, καθώς η καρδιά σας αντλεί περισσότερο αίμα και διεγείρει την κυκλοφορία οξυγόνου στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι.

Κάντε κάτι καινούριο
Αν και κανείς δεν περιμένει να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα κατά το lockdown (όχι ότι αποκλείεται!), το να έχετε ένα νέο project για να εστιάσετε την προσοχή σας μπορεί να είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι. Ακονίστε τις ικανότητές σας στο μαγείρεμα, στη ζωγραφική, μάθετε ένα νέο πρόγραμμα στον υπολογιστή ή εμπνευστείτε από πάσης φύσεως DIY βίντεο στο YouTube.