Η κλινική δοκιμή που γίνεται στη Βραζιλίας για ένα από τα κινέζικα εμβόλια κατά του Covid-19 έχει διακοπεί, καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανέφεραν ένα «σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν». Η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας, Anvisa, δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη στις 29 Οκτωβρίου, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση του προβλήματος.

Το εμβόλιο CoronaVac, που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, είναι ένα από τα πολλά που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου παγκοσμίως.

Από την πλευρά της, η Sinovac υποστηρίζει ότι είναι «σίγουρη για την ασφάλεια του εμβολίου». Η εταιρεία το έχει ήδη χρησιμοποιήσει για να εμβολιάσει χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα, σε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, καταγράφοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα -το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία- και σχεδόν 163.000 θανάτους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τη Δευτέρα η Anvisa δήλωσε ότι «αποφάσισε να διακόψει την κλινική δοκιμή του εμβολίου CoronaVac μετά από σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν». Δεν αποκάλυψε τι συνέβη, ούτε πού συνέβη. Κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο Sinovac διεξάγονται επίσης στην Ινδονησία και την Τουρκία, αλλά καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ανακοινώσει αναστολή τους.

Η κρατική εταιρεία Bio Farma της Ινδονησίας δήλωσε τ ότι οι δικές της δοκιμές για το Sinovac «συνεχίζονται ομαλά»

Ο Dimas Covas, επικεφαλής του Butantan, του ινστιτούτου ιατρικής έρευνας που διεξάγει την κλινική δοκιμή στη Βραζιλία, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η αναστολή της δοκιμής σχετίζεται με θάνατο. Ωστόσο, επέμεινε ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Η Sinovac δήλωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τις αρχές της Βραζιλίας για το περιστατικό: «Η κλινική μελέτη στη Βραζιλία διεξάγεται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GCP (Good Clinical Practice) και είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του εμβολίου».

Η παύση σε μια κλινική δοκιμή δεν είναι ασυνήθιστη. Τον Σεπτέμβριο, η Μεγάλη Βρετανία σταμάτησε τις δοκιμές για εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς υπήρξε υποψία ανεπιθύμητης αντίδρασης σε έναν συμμετέχοντα. Οι δοκιμές ξεκίνησαν ξανά λίγες μέρες αργότερα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν ασφαλές να συνεχιστούν.