Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν της Δανίας προκάλεσε την απόφαση της χώρας να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό των μικρών ζώων  που εκτρέφονται στη χώρα (έως και 17 εκατομμύρια ζώα), για να σταματήσει η εξάπλωση της μεταλλαγμένης μορφής του ιού που εντοπίστηκε στα ζώα.

Η Πρωθυπουργός Mette Frederiksen, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ότι το στέλεχος του ιού βρέθηκε σε 12 άτομα και υπήρχαν φόβοι ότι η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων.

Αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την προηγούμενη Παρασκευή υποβάθμισαν τις ανησυχίες και τόνισαν ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.

«Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη που βρέθηκε σε βιζόν είναι με οποιονδήποτε τρόπο διαφορετική για τον ιό στον τρόπο που συμπεριφέρεται», δήλωσε ο Michael Ryan, MD, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ: «Είναι ο ίδιος ιός». «Τα θηλαστικά όπως τα βιζόν είναι καλοί φορείς», είπε και οι στενοί χώροι στα εκτροφεία βοηθούν την εξάπλωση του ιού.

Ενώ η Πρωθυπουργός και οι λοιμωξιολόγοι της Δανίας φοβούνται ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μελλοντικά εμβόλια, ο Δρ Ryan και άλλοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι «απέχουμε πολύ» από τον προσδιορισμό του αντίκτυπου στα εμβόλια.

Στη Δανία, έχουν μολυνθεί 216 εκτροφεία βιζόν, σε σύνολο περισσοτέρων από 1.300.

Μια ομάδα επιστημόνων έστειλε μια επιστολή στην επιθεώρηση Science, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός «εντοπίστηκε σε βιζόν στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η εξάπλωση στα δανέζικα εκτροφεία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» τον Οκτώβριο, ανέφεραν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα μια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς προειδοποίησαν ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί από τα βιζόν στους ανθρώπους.

Τα περισσότερα από τα 50 εκατομμύρια βιζόν που εκτρέφονται ετησίως προέρχονται από την Κίνα, τη Δανία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Η Ολλανδία σκοπεύει να απαγορεύσει την εκτροφή τους μέχρι το τέλος του 2020 και επιστήμονες λένε ότι η Κίνα, η Δανία και η Πολωνία πρέπει να κάνουν το ίδιο.