Δεν είναι μόνο η πρώτη θέση στον αριθμό κρουσμάτων στη χώρα -652 χθες- που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη ή η πίεση στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία οι κλίνες για Covid-19 γεμίζουν με αστραπιαίους ρυθμούς: είναι και το πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας στα τεστ που διενεργούνται -32%, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους που κάνουν το τεστ είναι θετικοί στον κορωνοϊό- το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς δείχνει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μέτρα για την περιφέρεια που βρίσκεται σε lockdown πριν από την υπόλοιπη χώρα, όπως κλείσιμο και των Δημοτικών σχολείων και μεγαλύτερο περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών. Στην πόλη βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε διεξοδικά στις κινήσεις που έγιναν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη και διέψευσε πληροφορίες περί επιλογής ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ – κάτι το οποίο έκανε και η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και άλλοι γιατροί. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βρίσκεται «στο κόκκινο» και ότι για τη Θεσσαλονίκη «δυστυχώς δεν προσέξαμε».

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου που ήταν επίσης παρούσα στην ενημέρωση, αναφέρθηκε στις ΜΕΘ: «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές, είναι οι καθαρίστριες, όπως είπε ο Υπουργός. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σαν μία ομάδα, προσπαθώντας νυχθημερόν να σώζουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος στον οποίο ο ασθενής μπαίνει απλώς για να καταλήξει εν ηρεμία. Είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής και να μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην κοινωνία».

Όσον αφορά για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η Δρ Κοτανίδου ήταν κατηγορηματική: «Έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα για το ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι άνθρωποι μπαίνουν και η θνητότητα είναι τεράστια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

»Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή.

»Και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό, το οποίο είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο και είναι εκπαιδευμένο έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Δηλαδή δεν σκέφτεται τον εαυτό του. Σκέφτεται πρώτα την Υγεία και το πώς μπορεί ο ασθενής να γίνει γρήγορα καλά».