Η Νέα Υόρκη λαμβάνει νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον δήμαρχο Bill de Blasio να προειδοποιεί ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» της πόλης να σταματήσει το δεύτερο κύμα της πανδημία.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια πρέπει να κλείνουν έως τις 22:00 και οι πολίτες δεν θα πρέπει να συγκεντρώνοντας σε ομάδες περισσοτέρων από 10 ατόμων.

Στις ΗΠΑ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση – 65.368 Αμερικανοί νοσηλεύοντας με κορωνοϊό την Τετάρτη, ενώ κατά μέσο όρο πάνω από 900 άτομα την ημέρα πεθαίνουν από την ασθένεια καθημερινά.

Τον Νοέμβριο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000.000 κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας σε πάνω από 10 εκατομμύρια στη χώρα, ενώ έχουν υπάρξει 233.080 θάνατοι μέχρι στιγμής.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες οκτώ ημέρες, σε ένα ξέσπασμα της πανδημίας χειρότερο από εκείνα που παρατηρήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν σύντομα να κατακλυστούν από κρούσματα.

Την Τετάρτη, ένα μέλος της συμβουλευτικής ομάδας για τον Covid-19 του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden, ο Δρ Michael Osterholm, είπε ότι ένα lockdown τεσσάρων έως έξι εβδομάδων θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

«Βλέπουμε ένα εθνικό και παγκόσμιο δεύτερο κύμα του ιού και η Νέα Υόρκη είναι ένα πλοίο στην παλίρροια της Covid-19», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της πολιτείας Andrew Cuomo.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή, με τον κυβερνήτη να δηλώνει ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων αργά το βράδυ είναι ο βασικός τρόπος εξάπλωσης του ιού.

Εάν η εξάπλωση της λοίμωξης συνέχισε να αυξάνεται, ο δήμαρχος Bill de Blasio είπε ότι τα σχολεία θα κλείσουν και τα παιδιά θα ξεκινήσουν διδασκαλία εξ αποστάσεως: «Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σταματήσουμε ένα δεύτερο κύμα. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο κ. De Blasio.

Η Νέα Υόρκη επλήγη σοβαρά την άνοιξη, όταν σχεδόν 18.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.