Εάν είστε υπέρβαροι, η κατανάλωση των περισσότερων ημερήσιων θερμίδων σας νωρίς την ημέρα δεν θα ενισχύσει το όφελος μιας υγιεινή διατροφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, 41 άτομα ακολουθούσαν την ίδια υγιεινή διατροφή, αλλά οι μισοί εξ αυτών κατανάλωνε το 80% των θερμίδων τους πριν από τη 1 μ.μ. ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωναν το 50% των θερμίδων τους μετά τις 5 μ.μ.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα ίδια προετοιμασμένα, υγιεινά γεύματα. Το βάρος και η αρτηριακή πίεσή τους μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης και πάλι στις τέσσερις, οκτώ και 12 εβδομάδες. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες έχασαν βάρος και είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από το πότε έτρωγαν.

«Αναρωτιόμασταν για πολύ καιρό αν το πότε κάποιος τρώει κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής, επιδημιολογίας και νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες δεν είχαν ελέγξει τον αριθμό των θερμίδων, οπότε δεν ήταν σαφές εάν οι άνθρωποι που έτρωγαν νωρίτερα απλώς κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες. Σε αυτή τη μελέτη, το μόνο πράγμα που αλλάξαμε ήταν η ώρα της ημέρας που έτρωγαν οι συμμετέχοντες», εξήγησε η Δρ Maruthur.

«Σκεφτήκαμε ότι ομάδα που έτρωγε νωρίτερα την περισσότερη τροφή, θα έχανε περισσότερο βάρος», ανέφερε η Δρ Maruthur σε δελτίο Τύπου. «Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. Δεν είδαμε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους για όσους έτρωγαν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίτερα, σε σχέση με εκείνους που το έκαναν αργότερα μέσα στη μέρα. Επίσης, δεν είδαμε καμία διαφορά στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των δύο ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνά μας».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association) που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας και θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου υποβληθούν για δημοσίευση και αξιολόγηση από ομότιμους.