Οι δραματικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι εκκλήσεις των γιατρών για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της τραγικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής δικαιολογημένα, όμως αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη ήταν και πάλι χθες «πρωταθλήτρια» με 828 κρούσματα, με την Αττική να ακολουθεί με 756. Αλλά μια εξίσου ζοφερή κατάσταση δείχνουν και τα 194 κρούσματα στην Πέλλα (η Περιφέρεια έχει λιγότερους από 200.000 κατοίκους), τα 160 στη Λάρισα, τα 105 στην Πιερία και τα 101 στην Πιερία. Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινούνται και η Δράμα (98), η Καβάλα (88), οι Σέρρες (87) και ο Έβρος (76). Με λίγα λόγια, η μισή Ελλάδα, βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού.

Την κατάσταση υπογραμμίζει δραματικά το γεγονός ότι τις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκε περίπου το 30% των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας (959 από την αρχή της πανδημίας) – εχθές μόνο, είχαμε 50.

Για να αντιμετωπιστεί η τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία, παραχωρούνται διαρκώς κλίνες για περιστατικά Covid-19, τόσο απλές όσο και ΜΕΘ. Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς».

Παράλληλα, το Υπουργείο σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καλεί ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν την κατάσταση. Όπως είπε ο Υπουργός, «Είμαι σίγουρος, είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα βάλουν πλάτη σε αυτή τη μάχη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε από την πλευρά του ότι «Είμαστε μέσα στον πόλεμο, μέσα στη φωτιά», ενώ ανέφερε και τι προηγήθηκε ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο: «Γίνονταν τεστ στη Θεσσαλονίκη, αλλά με τον καθηγητή κ. Παναγιωτακόπουλο, χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί τα νούμερα άρχισαν να χειροτερεύουν και η κατάσταση φαινόταν ότι πάει προς το χειρότερο. Είναι καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το διορθώνειν. Τα είχα πει εγώ ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι χρήσιμος παρά ευχάριστος. Εμείς ήμασταν σε επαφή με την καθημερινότητα του κόσμου. Βλέπαμε τη δυσκολία, βλέπαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και πραγματικά όταν άρχισαν τα νούμερα να ξεφεύγουν βλέπαμε ότι δεν έχουμε την απαραίτητη προσοχή, αυτή τη διάθεση του κόσμου να μείνει στο σπίτι του όπως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα».