Θα μπορούσε η μελατονίνη να  μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Cleveland Clinic που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLOS Biology, πιθανώς ναι, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τη νόσο Covid-19.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, η οποία ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και χορηγείται για διαταραχές ύπνου. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε συσχετίστηκε με 30% μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης από COVID-19. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν μελατονίνη χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους», δήλωσε σε δήλωσή του ο Feixiong Cheng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ιατρικής της Cleveland Clinic.

«Μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι απαραίτητες για την επικύρωση του κλινικού οφέλους της μελατονίνης σε ασθενείς με Covid-19», δήλωσε ο ερευνητής: «Αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για τις συσχετίσεις που παρουσιάζονται σε αυτήν τη μελέτη και την ευκαιρία να τις ερευνήσουμε περαιτέρω».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα ασθενών από το μητρώο της Cleveland Clinic και διαπίστωσε ότι η χρήση μελατονίνης σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα να βγουν θετικοί σε τεστ για Covid-19. Οι ερευνητές εξέτασαν συμπτώματα και αιτίες θανάτου σε περιπτώσεις σοβαρής Covid-19 που είναι κοινά με άλλες ασθένειες, όπως η σήψη και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, για να δουν εάν τυχόν φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά για αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στις λοιμώξεις από κορονοϊό.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι αυτοάνοσες, πνευμονικές και νευρολογικές παθήσεις ήταν παρόμοιες με την Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό και εντόπισαν 34 φάρμακα που πιθανά θα μπορούσαν να βοηθήσουν: Η μελατονίνη ήταν από τις ουσίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική μεταξύ τους.

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η Covid-19 είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλούς τύπους κυττάρων, ιστούς και όργανα», δήλωσε ο Feixiong Cheng. «Η γνώση της περίπλοκης σύνδεσης μεταξύ του ιού και άλλων ασθενειών είναι το κλειδί για την κατανόηση των επιπλοκών που σχετίζονται με την Covid-19 και τον εντοπισμό φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται».