Ένα νέο εμβόλιο που προστατεύει από την Covid-19 είναι σχεδόν 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία από την αμερικανική εταιρεία Moderna που το κατασκευάζει.

Τα αποτελέσματα έρχονται λίγες μετά τα εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την Pfizer για το δικό της εμβόλιο και αυξάνουν την αισιοδοξία ότι τα εμβόλια που ετοιμάζονται θα μπορέσουν να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας, παρότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και κανένα δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση κυκλοφορίας. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση στη δημιουργία των εμβολίων τους.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι είναι μια «υπέροχη μέρα» και σκοπεύει να υποβάλει αίτηση επείγουσας έγκρισης για χρήση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ – οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιπα έλαβαν εικονικό.

Η ανάλυση των στοιχείων βασίστηκε στα πρώτα 95 κρούσματα Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων, όμως μόνο πέντε από εξ αυτών ήταν άτομα που έλαβαν το εμβόλιο – 90 ήταν από εκείνους που έλαβαν πλασίμπο. Η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο προστατεύει κατά 94,5%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη… είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Ο Δρ Stephen Hoge, ο πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε ότι «Δεν περίμενα, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς πραγματικά ήλπιζε ότι το εμβόλιο θα ήταν 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19, αυτό ήταν πραγματικά μια εκπληκτική διαπίστωση».

Η Moderna λέει ότι θα υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αναμένει να έχει άμεσα έτοιμες 20 εκατομμύρια δόσεις για τη χώρα ελπίζει να έχει έως και ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πάντως εάν το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας και αν απλώς αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της Covid-19 ή αν εμποδίζει και τη μετάδοσή του από τους φορείς και τους ασθενείς.

Όσον αφορά την ασφάλεια, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες, αν και κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές. Κούραση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι αναφέρθηκαν μετά το εμβόλιο από μερικούς συμμετέχοντες.