Το στέλεχος του νέου κορωνοϊού που «κυκλοφορεί» σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχει αλλάξει ελαφρώς με τρόπο που το καθιστά πιο μεταδοτικό στους ανθρώπους.

Σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος -που ονομάζεται 614G- έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο στη μύτη και τον λαιμό τους: αν και δεν φαίνεται να αρρωσταίνουν πιο βαριά, είναι πολύ πιο μεταδοτικά προς τους άλλους.

«Αυτό φαίνεται να έχει νόημα», λέει ο Ralph Baric, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας, μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Το νέο στέλεχος έχει μια αλλαγή στις ακίδες του – τις περιοχές του εξωτερικού του κελύφους που αγκιστρώνονται στα κύτταρά μας και τα μολύνουν. Η αλλαγή το καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό στη λοίμωξη, καθώς περνά γρήγορα από κύτταρο σε κύτταρο στο σώμα μας, αντιγράφοντας τον εαυτό του με ραγδαίο ρυθμό.

Τα πειράματα του Δρ Baric δίνουν μια εξήγηση γιατί το στέλεχος 614G, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, κυριάρχησε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο ιός πιθανότατα προήλθε από τις νυχτερίδες και ανακάλυψε έναν ολοκαίνουργιο πληθυσμό ξενιστών – εμάς. Οι ιοί με γενετικά πλεονεκτήματα που τους βοηθούν να αντιγράφονται πιο γρήγορα και να μεταπηδούν πιο γρήγορα μεταξύ των ξενιστών είναι τα στελέχη που θα επιβιώσουν και θα μεταδοθούν.

«Έτσι, το στέλεχος που μπορεί να μεταπηδήσει ευκολότερα από άτομο σε άτομο σε άτομο, θα είναι το πιο ανταγωνιστικό όσον αφορά τη διατήρηση του ιού», λέει ο Δρ Baric, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στους κορωνοϊούς. Η νέα του μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει προηγούμενη έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Bette Korber, PhD, στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος. Η ομάδα παρατήρησε αρχικά την ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους και αναρωτήθηκε αν ο ιός εξελίχθηκε για να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Στα νέα πειράματα, τα ζώα που μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος 614G το μετέδωσαν πολύ πιο γρήγορα σε υγιή ζώα, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος.

Ο Δρ Baric και η ομάδα του αναρωτήθηκαν επίσης αν οι αλλαγές στη δομή του ιού θα επηρέαζαν την αποτελεσματικότητα μελλοντικών θεραπειών και εμβολίων, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν το αρχικό στέλεχος που προέκυψε στην Κίνα. Ευτυχώς, δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στο πόσο καλά λειτουργούν τα αντισώματα για την εξουδετέρωση του ιού.

Αυτά είναι καλά νέα, επειδή σημαίνει ότι άτομα που αναρρώνουν από μια μόλυνση με το αρχικό στέλεχος μπορεί να έχουν κάποια προστασία ενάντια στο νέο στέλεχος.