Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας θα εισέλθει σε lockdown έξι ημερών για να περιορίσει την εξάπλωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακαλύφθηκαν πριν από μερικές ημέρες.

Έχουν εντοπιστεί επιπλέον 36 κρούσματα από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα στην Αδελαΐδα την Κυριακή – αυτά είναι τα πρώτα κρούσματα στην κοινότητα εδώ και έξι μήνες. Οι αρχές αναφέρουν ότι τα μέτρα θα προσπαθήσουν να σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης και ότι ήταν απαραίτητα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στην αρχή της.

Η Αυστραλία έχει και στο παρελθόν αντιδράσει πολύ επιθετικά σε μικρά ξεσπάσματα της πανδημίας. Οι κυβερνήσεις των πολιτειών κατά διαστήματα έκλειναν τμήματα της οικονομίας και επέβαλαν περιορισμούς στα σύνορά τους στη μετακίνηση πολιτών για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Το lockdown έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η γειτονική πολιτεία της Βικτώρια, με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη, αντιμετώπισε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο προκάλεσε περίπου 800 θανάτους.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς στη Νότια Αυστραλία οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και δεν επιτρέπεται να βγουν ούτε για άσκηση, η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα κλείσουν και δεν θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής από το κατάστημα και τα ταξίδια εκτός πολιτείας απαγορεύονται.

Μετά το αυστηρό lockdown, θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ ημέρες μικρότερων περιορισμών, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι Αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να αποφύγουν τις αγορές πανικού, επιβεβαιώνοντας ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όμως δεν έλειψαν οι σκηνές με καταναλωτές να αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων.

Όπως και το ξέσπασμα στη Βικτώρια, η επανεμφάνιση του ιού στη Νότια Αυστραλία προήλθε από ένα ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που οδήγησε στην επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας σε ανάλογα ξενοδοχεία. Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας, ένας καθαριστής μολύνθηκε με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε άτομα της τοπικής κοινότητας.

Η Αυστραλία, η οποία έχει καταγράψει 907 θανάτους και περίπου 28.000 κρούσματα είδε τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματά της να πέφτουν σχεδόν στο μηδέν μετά την επιτυχή καταστολή του ιού στη Βικτώρια.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια απέδωσε με ένα αυστηρό lockdown τεσσάρων μηνών στην πρωτεύουσα της πολιτείας, τη Μελβούρνη, με κλειστά καταστήματα, έλεγχο της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της μέρας και πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.