Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού εμφανίζει ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες στα 60 και 70 τους χρόνια, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύσει τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα της δεύτερης φάσης της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, τα οποία βασίζονται σε 560 υγιείς ενήλικες εθελοντές, είναι «ενθαρρυντικά». Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί εξετάζουν εάν το εμβόλιο εμποδίζει την αναπτύξουν Covid-19 σε δοκιμές φάσης 3, σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα πρώτα αποτελέσματα από αυτό το κρίσιμο στάδιο αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Τρία εμβόλια –τα Pfizer-BioNTech, Sputnik και Moderna- έχουν ήδη αναφέρει καλά προκαταρκτικά δεδομένα από τις δοκιμές της τρίτης φάσης, με το πρώτο μάλιστα να δείχνει ότι το 94% των άνω των 65 ετών θα μπορούσε να προστατευτεί από το Covid-19.

Τα δεδομένα της Οξφόρδης προέρχονται από παλαιότερο στάδιο δοκιμών, το οποίο ελέγχει την ασφάλεια του εμβολίου και την απόκριση του σώματος σε αυτό, αλλά μακροπρόθεσμα είναι πιθανό αυτό το εμβόλιο να είναι ευκολότερο να διατεθεί, επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο καθηγητής Andrew Pollard του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ήταν απόλυτα χαρούμενος με τα αποτελέσματα που δείχνουν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση «ακόμη και σε άτομα άνω των 70 ετών».

Σχετικά με το εάν το εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους από την Covid-19, είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», αλλά τα δεδομένα πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα «πριν από τα Χριστούγεννα». Ο καθηγητής Pollard είπε ότι δεν υπήρχε «ανταγωνισμός» με τα άλλα εμβόλια: «Θα τα χρειαστούμε όλα αυτά για να προστατεύσουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε.

Η πρόκληση με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 είναι να προκαλέσει αντίδραση του οργανισμού ώστε να καταπολεμήσει τον ιό, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Το ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν τείνουν να λειτουργούν τόσο καλά, όσο στα νεότερα άτομα.

Όμως τα αποτελέσματα από το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έχουν κριθεί από ομοτίμους στο Lancet, υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Δείχνουν ότι οι ενήλικες ηλικίας 56-69 ετών και οι άνω των 70 είχαν παρόμοια ανοσολογική απόκριση με τους νεότερους ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών.