Το ¼ του εκατομμυρίου ξεπέρασαν οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ, τη στιγμή που τα κρούσματα εκτοξεύονται ξανά σε ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας συνολικά τις 11,5 εκατομμύρια λοιμώξεις. Η χώρα έχει τις περισσότερες αναφορές μολύνσεων και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως.

Μιλώντας στο BBC, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρς Δρ Anthony Fauci, δήλωσε ότι η χώρα «πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση σε μια πολύ επισφαλή στιγμή», με τους ανθρώπους πιο πιθανό να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος.

Η πόλη της Νέας Υόρκης – το επίκεντρο της επιδημίας των ΗΠΑ την άνοιξη – διέταξε το κλείσιμο των σχολείων της από την Πέμπτη, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων. Η απόφαση να κλείσει το μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα των ΗΠΑ ήρθε καθώς τα θετικά ποσοστά δοκιμών για τον ιό ξεπέρασαν το όριο του 3%.

Ο Δρ Fauci προειδοποίησε ότι για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων: «Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση επειδή υπάρχει μια καθυστέρηση στα αποτελέσματα που έχουν οι δείκτες: Έτσι, όταν βλέπουμε μαζική αύξηση των κρουσμάτων, όπως τώρα, ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα κορυφωθεί αργότερα».

Επανέλαβε την έκκλησή του για τους ανθρώπους να «διπλασιάσουν» τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τη χρήση μασκών, την κοινωνική αποστασιοποίηση και την αποφυγή του συγχρωτισμού: «Είναι τόσο απλά και ξέρουμε ότι μπορούν να δουλέψουν. Αλλά υπάρχει ένας βαθμός κόπωσης πανδημίας – οι άνθρωποι απλά έχουν κουραστεί με αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε ο Δρ Fauci.

Προέτρεψε τους ανθρώπους να «κρατηθούν για λίγο περισσότερο, γιατί η βοήθεια βρίσκεται στον δρόμο», με τη μορφή εμβολίων.

Στα τέλη Μαρτίου -όταν οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 2.200 θανάτους- ο Δρ Fauci προέβλεψε ότι η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 200.000 Αμερικανούς και να μολύνει εκατομμύρια ακόμη.

Την περασμένη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη τέθηκαν σε εφαρμογή επιπλέον περιορισμοί – τα εστιατόρια θα δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο μετά τις 22:00 και οι συναντήσεις σε σπίτια περιορίζονται σε 10 άτομα. Άλλες πολιτείες λαμβάνουν παρόμοια μέτρα: η Μινεσότα και το Κεντάκι διέταξαν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ να σταματήσουν να σερβίρουν φαγητό σε εσωτερικούς χώρους.

Καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται σε όλη τη χώρα, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στο Ελ Πάσο του Τέξας, το συνεδριακό κέντρο της πόλης μετατράπηκε πρόσφατα σε προσωρινό νοσοκομείο. Ασθενείς μεταφέρονται αεροπορικώς σε άλλες πόλεις και οι αρχές έχουν ζητήσει φορτηγά ψυγεία για να χρησιμοποιηθούν ως κινητά νεκροτομεία.