Ένα «δύσκολο» εξάμηνο περιμένει την Ευρώπη, η οποία είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η ήπειρος είχε καταγράψει περισσότερους από 29.000 νέους θανάτους από Covid-19 την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα μειώνονται, καθώς τα lockdown περιορίζουν τις λοιμώξεις.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επανέφεραν αυστηρούς περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου, καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαπλώθηκε ραγδαία τον Οκτώβριο.

Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη καταγράφει 15.738.179 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 354.154 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λοιμώξεων και των θανάτων έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Η Μεγάλη Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων (53.870), ενώ η Γαλλία έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (2.115.717).

Ο Δρ Kluge εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελβετία και τη Γαλλία, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν σχεδόν καταληφθεί πλήρως.

«Η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Δρ Kluge σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη της Δανίας: «Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά θα είναι έξι δύσκολοι μήνες», είπε, αναφερόμενος στην ανάπτυξη εμβολίων.

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα μπορούσε να δώσει «άδεια κυκλοφορίας υπό όρους» στα εμβόλια της Moderna και της Pfizer-BioNTech «το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, εάν όλα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα».

Η Γαλλία βρίσκεται στο δεύτερο εθνικό lockdown, με τους ανθρώπους να επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο, να αγοράσουν βασικά προϊόντα, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να ασκηθούν για μία ώρα την ημέρα. Ο υπουργός Υγείας Olivier Veran δήλωσε πρόσφατα ότι ίναι πολύ νωρίς για άρση των περιορισμών.

Στην Ιταλία, όπου οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte προειδοποίησε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά φέτος: «Μεγάλα πάρτι, φιλιά και αγκαλιές δεν θα είναι δυνατά, αυτό θα σήμαινε απότομη αύξηση της καμπύλης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο».

Βρετανοί επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της χώρας έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, προειδοποιώντας ότι ο συγχρωτισμός μεταξύ ατόμων διαφορετικών νοικοκυριών τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να δημιουργήσει «σημαντικούς κινδύνους», ιδίως για τους ηλικιωμένους που είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.

Η Ρωσία καταγράφει επίσης περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Οι Αρχές στη Μόσχα άνοιξαν πέντε πρόχειρα νοσοκομεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση, το ένα εξ αυτών σε ένα παγοδρόμιο.