Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα εκτενή μελέτη.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιού νωρίς στην ασθένειά τους και ότι «ζωντανός» ιός, ικανός να αναπαραχθεί, βρέθηκε έως εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη απομόνωση του ασθενούς είναι κρίσιμη για τη διακοπή της εξάπλωσης.

Το πόσο μολυσματικά είναι τα άτομα με τον κορωνοϊό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας βιώσιμου ιού (ουσιαστικά, του ιού που μπορεί να αναπαραχθεί) που μεταφέρουν και της ποσότητας του ιού που έχουν στο σώμα τους.

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο μολυσματικοί λίγο προτού εμφανίσουν συμπτώματα και την πρώτη εβδομάδα που έχουν «κολλήσει» τον ιό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 79 παγκόσμιες έρευνες για την Covid-19, στις οποίες συμμετείχαν συμπτωματικά άτομα σε νοσοκομεία που είχαν ήδη αποδειχθεί θετικά στον ιό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αναπαράγουν βιώσιμο ιό από δείγματα που ελήφθησαν έως εννέα ημέρες μετά την έναρξη των λοιμώξεων.

Επίσης, εντόπισαν ότι η ποσότητα των ιικών σωματιδίων RNA (θραύσματα γενετικού υλικού από τον ιό) κορυφώνεται τη στιγμή που ξεκινούν τα συμπτώματα ή εντός πέντε ημερών. Ανενεργά θραύσματα RNA ιού βρέθηκαν ακόμη και κατά μέσο όρο 17 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά την επιμονή εμφάνισης αυτών των θραυσμάτων, ήταν απίθανο η πλειονότητα των ασθενών να παρέμενε πολύ μολυσματική πέρα ​​από αυτό το σημείο, καθώς δεν βρέθηκε βιώσιμος ιός μετά τις εννέα ημέρες.

Ο Δρ Muge Cevik, του Πανεπιστημίου του St Andrews, δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να υποστηριχθούν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα απομονωθούν μόλις εμφανίσουν συμπτώματα, όσο ήπια και να είναι. Μέχρι τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι θα πάρουν τα αποτελέσματα των τεστ, μπορεί να έχουν περάσει την πιο μολυσματική φάση τους. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε περισσότερο γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να απομονωθούν αμέσως και να τους βοηθήσουμε να το κάνουν».

Η μελέτη δεν εξέτασε ασυμπτωματικά άτομα, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι μολυσματικοί προτού εμφανίσουν συμπτώματα και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα.