Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης έλαβε η πειραματική θεραπεία αντισωμάτων που χορηγήθηκε και στον Πρόεδρο Trump μετά τη διάγνωσή του με Covid-19.

Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την Regeneron, θα επιτρέπεται για χρήση σε άτομα που είναι θετικά στον ιό και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν χορηγείται νωρίς μετά τη διάγνωση, όπως λέει η εταιρεία.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει τη χρήση μιας θεραπείας ενώ ακόμη διεξάγονται μελέτες για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της.

Ένα παρόμοιο φάρμακο που κατασκευάστηκε από την Eli Lilly, μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία των ΗΠΑ, έλαβε έγκριση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η θεραπεία της Regeneron είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων -ισχυρών, εργαστηριακών αντισωμάτων- που μιμούνται την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Τα αντισώματα κολλούν στον κορωνοϊό, ώστε να τον εμποδίσουν να εισχωρήσει μέσα στα κύτταρα του σώματος.

Η Regeneron δήλωσε ότι αναμένεται να έχει αρκετές δόσεις για περίπου 80.000 ασθενείς έως το τέλος αυτού του μήνα και 300.000 συνολικά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η FDA διευκρίνισε ότι η θεραπεία δεν προορίζεται για ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται στο νοσοκομείο ή χρειάζονται οξυγόνο.

Το φάρμακο ήταν ένας από εκείνα που έλαβε ο ΠρόεδροςTrump, αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Οκτώβριο. Ο Πρόεδρος αργότερα αναγνώρισε ότι η πειραματική θεραπεία βοήθησε την ανάρρωσή του. Ο Trump ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους εκτός κλινικών δοκιμών που έλαβαν το φάρμακο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον πάνω από 12 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με περισσότερους από 255.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins – μακράν το υψηλότερο νούμερο θανάτων στον κόσμο. Από την αρχή της πανδημίας, ο Trump προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, όχι μόνο μη λαμβάνοντας σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης του ιού και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά αρνούμενος επί μακρόν ακόμη και να φορέσει μάσκα δημόσια ή να συστήσει τη χρήση της στο κοινό.