Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown αυτό το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας στα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν ξανά, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron. Οι πολίτες θα μπορέσουν επίσης να μοιραστούν «στιγμές με τις οικογένειές τους» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο κ. Macron.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και περισσότερους από 50.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Macron είπε ότι η χώρα είχε περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του ιού.

Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαστικών κλεισιμάτων θα μειωθεί από τις 15 Δεκεμβρίου για την εορταστική περίοδο, με τους κινηματογράφους να ανοίγουν ξανά και να αίρονται οι γενικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αρκεί τα νέα κρούσματα να παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα – τη Δευτέρα, η Γαλλία είχε 4.452 κρούσματα, τον χαμηλότερο αριθμό από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Macron είπε ότι τα πρόσφατα νέα για τις επιτυχημένες κλινικές δοκιμές εμβολίων προσέφεραν «μια αχτίδα ελπίδας» και ότι η Γαλλία στοχεύει να ξεκινήσει εμβολιασμούς κατά της Covid-19 «στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου», ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί στις 20 Ιανουαρίου και εάν τα κρούσματα παραμείνουν χαμηλά, θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά μπαρ και εστιατόρια. Τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους δια ζώσης.

Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί έως τότε,  θα εξετάσει επιλογές για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα ξεσπάσματος του ιού: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα, να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown», δήλωσε ο κ. Macron.

Αργότερα, μέσω Twitter, ο Γάλλος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μπορεί να πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι το επόμενο έτος, ωστόσο, είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν υπεύθυνα για πολλά κρούσματα Covid-19 σε όλη την κεντρική Ευρώπη τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Επίσης, ο κ. Macron είπε ότι θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 07:00, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.