Η χρήση χαρτονομισμάτων ενέχει μόνο χαμηλό κίνδυνο διάδοσης του νέου κορωνοϊού, δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά τη διεξαγωγή κατά παραγγελίας έρευνας για να διαπιστωθεί πόσο καιρό παραμένει ο ιός στα τραπεζογραμμάτια.

Η χρήση χαρτονομισμάτων μειώθηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας από τον Μάρτιο και η Τράπεζα σημείωσε ότι ένας λόγος είναι ο φόβος ότι η χρήση μετρητών μπορεί να ευνοήσει τη μετάδοση του ιού. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν τους καταναλωτές να κάνουν ανέπαφες πληρωμές, ενώ υπήρχαν και καταστήματα που αρνούνταν να δεχθούν μετρητά.

Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασνό της Τράπεζας της Αγγλίας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού από τη χρήση χαρτονομισμάτων ήταν πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος εισπνέοντας μολυσμένα σωματίδια αέρα σε ένα κατάστημα ή από την επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα όπως καλάθια αγορών ή πόμολα.

Η έρευνα περιελάμβανε μια πολύ υψηλή δόση κορωνοϊού, που ισοδυναμεί με κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται απευθείας στο χαρτονόμισμα και δοκιμές σε χαρτονομίσματα των 10 λιρών. Μετά τη «μόλυνση», τα χαρτονομίσματα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία δωματίου και ελέγχθηκαν επανειλημμένα.

Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο του ιού παρέμεινε σταθερό για μια ώρα, αλλά τις επόμενες πέντε ώρες μειώθηκε γρήγορα και μετά από 24 ώρες είχε μειωθεί σε λιγότερο από 1% της αρχικής ποσότητας.

Το δελτίο Τύπου εξηγεί ότι «παρότι παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα του ιού, δεν σημαίνει ότι είναι και ικανά να προκαλέσουν λοίμωξη» και αναφέρει ότι άλλες επιφάνειες εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η απομάκρυνση από τα μετρητά ήταν μια μακροπρόθεσμη τάση, αλλά η κρίση έχει επιταχύνει τις αλλαγές στις συνήθειες αγορών και τις επιλογές που προσφέρονται στους καταναλωτές. Η έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας όμως έδειξε ότι κατά την πορεία προς το εθνικό lockdown τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης χαρτονομισμάτων, καθώς οι άνθρωποι απέσυραν μετρητά από τις καταθέσεις τους ως απάντηση στην αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχούσες εκείνες τις ημέρες και, ας είμαστε ειλικρινείς, θα μας συντροφεύει για καιρό ακόμη.