Μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ακόμη ο ουσιαστικός περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Χθες καταγράφηκαν 2.152 λοιμώξεις, εκ των οποίων τα 633 στη Θεσσαλονίκη και τα 383 στην Αττική. Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα στις περιφέρειες Πέλλας (106), Ημαθίας (61), Λάρισας (160) και Δράμας (59).

Ειδικά στην Αττική, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι τα δείγματα από τα λύματα της περιφέρειας δείχνουν σημαντική μείωση των ενεργών κρουσμάτων – περίπου 10.000, ενώ είχαν φτάσει και τις 80.000.

Αρκετά θετικά είναι και τα αποτελέσματα από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Χθες πραγματοποίησαν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών 14 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας. Συνολικά, διενεργήθηκαν 2.318 rapid test για τον ιό SARS-CoV-2, από τα οποία ανευρέθησαν 144 θετικά κρούσματα (6,21%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 87 άνδρες και 57 γυναίκες. Σε Άνδρο, Αργολίδα, Αμαλιάδα, Πάρο και Ρόδο, δεν ανιχνεύθηκε κανένα θετικό κρούσμα.

Από την άλλη, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας και των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: 87 άτομα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό μόνο χθες, ενώ 597 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, οι οποίες βρίσκονται σε οριακό σημείο πληρότητας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όπου πέφτει βαρύ το πλήγμα της πανδημίας.

Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ υπογραμμίζει εμφατικά και η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Τρεις ασθενείς από τη Δράμα που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Καβάλας (καθώς στη Δράμα δεν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας τους), μεταφέρονται σε ειδικές κάψουλες με C-130 στην Αθήνα, προκειμένου να νοσηλευτούν σε διαθέσιμες ΜΕΘ. Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά και μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία και «Αττικόν».

Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την παράταση του lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου τουλάχιστον: «Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.
Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί. Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό», ανέφερε.