Στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού, ανεκδοτολογικές αναφορές υποστήριξαν ότι η μετάγγιση με πλάσμα αίματος ατόμων που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 σε ασθενείς που νοσούν βαριά, θα μπορούσε να βοηθήσει και στη δική τους ανάρρωση.
Ωστόσο, τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine, μαζί με απογοητευτικά αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες, δείχνουν ότι αυτές οι αρχικές ελπίδες μπορεί να ήταν αβάσιμες.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στην Αργεντινή. Συγκρίνει τα αποτελέσματα για 228 νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19 που έκαναν μετάγγιση πλάσματος, έναντι 105 ασθενών που δεν έκαναν. Όλοι ήταν τόσο άρρωστοι που είχαν αναπτύξει πνευμονία.
Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, «δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ της ομάδας που έκανε μετάγγιση πλάσματος και της ομάδας εικονικού φαρμάκου», όσον αφορά τα κλινικά αποτελέσματα, με περίπου το 11% των ασθενών να πεθαίνουν και στις δύο ομάδες, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ V.A. Ο Simonovich του Ιταλικού Νοσοκομείου του Μπουένος Άιρες.
Η θεωρία πίσω από τη χρήση πλάσματος αίματος ατόμων που ανάρρωσαν από την ασθένεια σε άτομα που μάχονται την Covid-19 είναι ότι το πλάσμα περιέχει παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αποδέκτες στην καταπολέμηση της νόσου.
Αλλά μια προηγούμενη μελέτη από την Ινδία -αυτή τη φορά σε ασθενείς με «μέτρια» COVID-19- βρήκε επίσης μικρό όφελος από τη θεραπεία στο να σταματήσει η ασθένεια να εξελιχθεί σε πιο σοβαρό στάδιο. Σε αυτή τη μελέτη ήταν επικεφαλής ο Δρ Anup Agarwal, του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Νέο Δελχί – τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο BMJ.
Σύμφωνα με μια ειδικό που δεν σχετίζεται με καμία από τις δύο έρευνες, ίσως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε το πλάσμα ως μια βιώσιμη θεραπεία για την Covid-19: «Υπήρξαν αρκετές μεγάλες δοκιμές που έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα: Το πλάσμα δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην πορεία της Covid-19», δήλωσε η Δρ Mangala Narasimhan, διευθύντρια Υπηρεσιών Κρίσιμης Φροντίδας στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.
Η Δρ Narasimhan σημείωσε επίσης ότι στη μελέτη της Αργεντινής, «ακόμη και με καλή μέτρηση της ποσότητας αντισωμάτων που λάμβαναν οι ασθενείς στις μεταγγίσεις, δεν υπήρχε κανένα όφελος».
Πιστεύει ότι άλλες θεραπείες πρέπει να παραμείνουν οι επιλογές πρώτης γραμμής για τη σοβαρή Covid-19: «Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα θα δώσουν ένα πιο στοχευμένο και αξιόπιστο φορτίο αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην πορεία της νόσου εάν δοθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε η γιατρός.