Η Moderna υποβάλλει σήμερα αίτηση για έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για το εμβόλιο κατά των κορωνοϊού που δημιούργησε.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο και θα αποφασίσουν εάν είναι αρκετά ασφαλές και αποτελεσματικό για να συστήσουν τη χρήση στο κοινό. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από το να αρρωστήσουν με Covid-19.

Η Pfizer, η οποία έχει δημιουργήσει παρόμοι εμβόλιο, έχει ήδη υποβάλει αίτηση για την ίδια έγκριση στις ΗΠΑ.

Η Moderna λέει ότι ελπίζει να αποκτήσει έγκριση και στη Μεγάλη Βρετανία σύντομα, τώρα που έχει κλινικά δεδομένα από 30.000 εθελοντές -συμπεριλαμβανομένων ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι- που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.

Σε αυτές τις δοκιμές, 15.000 άτομα έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο, ενώ οι άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν ενέσεις με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).

Υπήρχαν 196 περιπτώσεις Covid-19 – οι 185 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 11 στην ομάδα εμβολίων. Από τη χρήση του εμβολίου δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Τα τρία πρώτα εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί (της Moderna, της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca/Οξφόρδης) έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Της AstraZeneca είναι φθηνότερο και είναι δυνητικά ευκολότερο να διανεμηθεί, επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά η αποτελεσματικότητά του στις κλινικές δοκιμές -μεταξύ 62% και 90%- είναι λίγο χαμηλότερη από των άλλων δύο. Επίσης, δεν έχει ακόμη υποβληθεί για έγκριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προπαραγγείλει δόσεις και των τριών εμβολίων:

-80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna (με δυνατότητα άλλων 80 εκατομμυρίων)

-200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer / BioNTech (με δυνατότητα άλλων 100 εκατομμυρίων)

-300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης (με δυνατότητα άλλων 100 εκατομμυρίων)

Άνευ απροόπτου, τα πρώτα εμβόλιο αναμένεται να φτάσουν στις χώρες της Ευρώπης στα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, με τους εμβολιασμούς για τις ευπαθείς ομάδες και το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό να ξεκινούν αμέσως μετά.