Ακραίες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται παγκοσμίως όλο και συχνότερα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι ο υπερβολικά κρύος καιρός είναι αυτός που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τους τραυματισμούς που σχετίζονται με τη ζέστη και το κρύο, οι οποίοι απαιτούσαν επίσκεψη στο νοσοκομείο στην πολιτεία του Ιλινόις, από το 2011 έως το 2018. Εντόπισαν περίπου 24.000 εισαγωγές που σχετίζονταν με το κρύο και τη ζέστη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Environmental Research.

Ανάμεσά τους, υπήρχαν 1.935 θάνατοι που σχετίζονταν με το κρύο και 70 θάνατοι που σχετίζονταν με τον καύσωνα. Το κρύο προκάλεσε το 94% των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, παρόλο που η υποθερμία (μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος) ήταν υπεύθυνη μόνο για το 27% των σχετικών με τη θερμοκρασία επισκέψεων στο νοσοκομείο.

«Παρά τη μείωση του αριθμού των κρύων ημερών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερους θανάτους εξαιτίας του ψυχρού καιρού, σε σχέση με τον ζεστό καιρό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Lee Friedman, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών.

Είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη μικρότερη ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του μόλις εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά οι λιγότερες κρύες ημέρες συνολικά μέσα στη χρονιά συμβάλλουν επίσης, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να εγκλιματιστούν καλύτερα και να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι όταν έρχονται αυτές οι σπάνιες, υπερβολικά κρύες ημέρες, δήλωσε ο καθηγητής Friedman.

Ακόμη και όχι και τόσο ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν υποθερμία, η οποία είναι μια πτώση της θερμοκρασίας του σώματος από τους φυσιολογικούς 36,6 βαθμούς στους 35 βαθμούς. Όταν οι άνθρωποι πάθουν υποθερμία, τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού αρχίζουν να «κλείνουν», σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο εγκέφαλος. Μόλις ξεκινήσει, αυτή η διαδικασία, μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Τα άτομα που εκτίθενται πιο συχνά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντισταθούν στην υποθερμία, όπως φάνηκε σε αυτήν τη μελέτη: «Οι άστεγοι στα αρχεία που εξετάσαμε ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τραυματισμό που σχετίζεται με τη θερμοκρασία», ανέφερε ο καθηγητής Friedman σε δελτίο Τύπου: «Επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις καιρικές συνθήκες, προσαρμόζονται καλύτερα τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο».