Από την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όσοι έχουν κατοικίδια είχαν έναν επιπλέον λόγο να αγχώνονται: υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν από τα αγαπημένα τους ζώα ή να τα μολύνουν σε περίπτωση που αρρωστήσουν εκείνοι;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι σπάνιο για ένα ζώο να προσβληθεί από κορωνοϊό. Αν συμβεί, τα ζώα τείνουν να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα και να αναρρώσουν μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ κατοικίδιων ζώων ή ότι τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά υπάρχουν παραδείγματα κατοικίδιων ζώων που κόλλησαν κορωνοϊό: Τον Φεβρουάριο, ένα σκυλί στο Χονγκ Κονγκ δοκίμασε «ασθενές θετικό» για κορωνοϊό και τέθηκε σε καραντίνα. Ο σκύλος, ένα πομεράνιαν, δεν είχε συμπτώματα, αλλά ο ιδιοκτήτης του είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε Covid-19.

Έναν μήνα αργότερα, στις 31 Μαρτίου, αναφέρθηκε ότι μια γάτα είχε προσβληθεί από κορωνοϊό στο Βέλγιο, αλλά οι υγειονομικές Αρχές της χώρας δήλωσαν ότι ήταν μια «μεμονωμένη περίπτωση» και όχι «ο κανόνας».

Στις 27 Ιουλίου, η Μεγάλη Βρετανία είχε την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού σε κατοικίδιο – μια γάτα στο Σάρεϊ. Οι ειδικοί είπαν ότι το ζώο είχε συμπτώματα «αναπνευστικής λοίμωξης, με ρινική εκκένωση και λίγο δύσπνοια», αλλά υπογράμμισαν ότι δεν ήταν ένδειξη εκτεταμένης μόλυνσης στα κατοικίδια ζώα. Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε πρόσφατα και ο Dilyn, ο σκύλος του Πρωθυπουργού Boris Johnson.

Ωστόσο, υπήρξαν και σοβαρές επιπτώσεις για ορισμένα κατοικίδια ζώα που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Στις 31 Ιουλίου, ο πρώτος σκύλος που επιβεβαιώθηκε θετικός στις ΗΠΑ πέθανε, αφού εμφάνισε παρόμοια συμπτώματα με ανθρώπους που υποφέρουν από Covid-19. Ο Buddy, ο επτάχρονος γερμανικός ποιμενικός από τη Νέα Υόρκη, ήταν άρρωστος από τον Απρίλιο, εποχή που ο ιδιοκτήτης του Robert Mahoney ανάρρωνε από Covid-19. Ο σκύλος τελικά υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Στις 19 Ιουνίου, μια επιστημονική The Lancet Microbe από ερευνητές από το University College του Λονδίουν (UCL), ανέφερε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε κατοικίδια ζώα που είναι ευπαθή στον κορωνοϊό. Η δημοσίευση αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη του ιού σε εκτροφεία βιζόν, όπου τα κρούσματα είχαν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση των ζώων.

Παρότι δεν κινδυνεύετε από το αγαπημένο σας κατοικίδιο, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κινδυνεύσει και αυτό από εσάς είναι να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από οποιαδήποτε επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, να μην μοιράζεστε το φαγητό σας μαζί τους και να αποφεύγετε να φιλάτε ή να τα αγκαλιάζετε εάν είστε θετικοί στον ιό ή σε καραντίνα.