Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους και είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στον αγώνα κατά του HIV, να δείξουν υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV και να τιμήσουν εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους από AIDS, το σύνδρομο που προκαλεί ο ιός.

Το φετινό μήνυμα, «Παγκόσμια Αλληλεγγύη, Κοινή Ευθύνη», βρίσκει τη διεθνή κοινότητα εν μέσω της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Η ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ παραμένει σταθερή κάθε χρόνο από το 1988 σε μια επίδειξη υποστήριξης για τους ασθενείς.

Ο ιός εντοπίστηκε το 1984, προκαλώντας τεράστιο ανησυχία και φόβο παγκοσμίως και ενώ εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι προσβάλει μόνο τα μέλη της LGBT κοινότητας. Ως τώρα έχει ήδη σκοτώσει 35 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 78 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμιοι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εξάλειψη της ασθένειας, έναν στόχο που ο ΟΗΕ ελπίζει να επιτύχει έως το 2030.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα οι περισσότερες μεταδόσεις του HIV αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών. H παρατηρούμενη μείωση στις νέες διαγνώσεις κατά τα τελευταία έτη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι πλέον τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται με HIV ξεκινούν άμεσα αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί και στη χώρα μας και η οποία αποδεδειγμένα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV. Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας  SARS-CoV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για τον HIV.

Η συστηματική και ασφαλής χρήση του προφυλακτικού, η στοχευμένη αγωγή υγείας, ο τακτικός έλεγχος για τον HIV και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα Νοσήματα, η άμεση έναρξη και η συστηματική λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής μετά τη διάγνωση, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και η εξάλειψη του στίγματος αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου του UNAIDS και θα πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας στην Ελλάδα.