Η Μεγάλη Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

H ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας, το MHRA, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο προσφέρει έως και 95% προστασία έναντι της Covid-19, είναι ασφαλές να διατεθεί στο κοινό. Οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες στη χώρα από την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock.

Οι ηλικιωμένοι, εκείνοι που βρίσκονται σε κέντρα φροντίδας και κάποιοι από το προσωπικό του NHS, του ΕΣΥ της χώρας, είναι αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο – αν και περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι το γρηγορότερο που έκανε τη μετάβαση από την ιδέα στην υλοποίηση, κάνοντας μέσα σε μόνο 10 μήνες τα ίδια βήματα που συνήθως απαιτούν έως και 10 χρόνια.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου -αρκετά για να εμβολιάσει 20 εκατομμύρια άτομα- και θα το διαθέτει δωρεάν. Η Ε.Ε. έχει επίσης παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις (με δυνατότητα άλλων 100 εκατομμυρίων) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να δώσει έγκριση για χρήση πριν από το τέλος του έτους.

Οι δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία όσο γρήγορα μπορεί το εργοστάσιο της εταιρείας στο Βέλγιο να τις παράγει, είπε ο κ. Ηancock, με το πρώτο φορτίο την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια «αρκετά εκατομμύρια» δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων θα είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson πρόσθεσε: «Είναι η προστασία των εμβολίων που τελικά θα μας επιτρέψουν να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να επαναφέρουμε την οικονομία».

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με τρεις τρόπους – στα νοσοκομεία, σε ειδικά κέντρα εμβολιασμού, αλλά και στην κοινότητα, από ιατρούς και φαρμακοποιούς. Περίπου 50 νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και κέντρα εμβολιασμού -σε χώρους όπως συνεδριακά κέντρα ή αθλητικές εγκαταστάσεις- δημιουργούντα τώρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει ακόμη να επαγρυπνούν και να ακολουθούν τους κανόνες για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού – συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της μάσκας και της απομόνωσης όταν είναι άρρωστοι ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.