Παρά τη σταθεροποίηση ή και μείωση που παρατηρείται στα κρούσματα νέων λοιμώξεων κορωνοϊού στη χώρα, τα αποτελέσματα του lockdown δεν είναι τα προσδοκώμενα, με το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα να παραμένει υψηλό. Έτσι, η απόφαση για παράταση των αυστηρών μέτρων για ακόμη μία εβδομάδα τουλάχιστον, ως τις 14 Δεκεμβρίου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

Χθες καταγράφηκαν 2.186 κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα να καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (453), την Αττική (375) και τη Λάρισα (129). Οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 4.200 και διασωληνωμένοι βρίσκονται 613 ασθενείς. Οι άνθρωποι που κατέληξαν χθες ανήλθαν σε 89, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας σε 2.606.

Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο αποτυπώνεται στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας: Τα κρούσματα στην Πέλλα ήταν 115, στην Ημαθία 86, στη Δράμα 79, στην Πιερία 71, στην Καβάλα 65 και στην Ξάνθη 59.

Όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών, που είναι και αυτό που θα μας απασχολήσει από τη νέα χρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου, ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

»Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια – τον ίδιο μήνα – μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων».