Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, ενδέχεται να είχε φτάσει στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή ακόμη και πριν από την πρώτη επίσημη αναφορά κρουσμάτων στην Κίνα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο του 2020, αλλά δείγματα αίματος δείχνουν ότι ορισμένοι Αμερικανοί μπορεί να είχαν μολυνθεί πριν από τότε.

Οι ερευνητές, που εργάζονται στο CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέλυσαν δείγματα από περισσότερες από 7.000 αιμοδοσίες του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ 13 Δεκεμβρίου και 17 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών, 106 δείγματα ήταν θετικά για αντισώματα κορωνοϊού – υπήρξαν θετικά δείγματα και στις εννέα πολιτείες.

«Λοιμώξεις του SARS-CoV-2 ενδέχεται να υπήρχαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, νωρίτερα από ό,τι αναγνωρίστηκε προηγουμένως», έγραψαν οι συγγραφείς στα συμπεράσματα της μελέτης τους.

Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Κίνα στις 31 Δεκεμβρίου και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, αλλά ο ιός πιθανότατα κυκλοφορούσε πριν από αυτές τις ημερομηνίες, σύμφωνα με το Live Science. Αρκετές μελέτες που έχουν εξετάσει δείγματα αίματος για αντισώματα φέτος διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορεί να υπήρχε στην Κίνα από τον Νοέμβριο, στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο και στην Ιταλία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ωστόσο, ειδικοί λοιμωδών νοσημάτων συνεχίζουν να επανεξετάζουν τα δεδομένα. Τα θετικά τεστ αντισωμάτων μπορεί να δείχνουν ότι κάποιος είχε μολυνθεί προηγουμένως, όμως αντισώματα αντιμετώπισης άλλων κορωνοϊών -που είναι παρόμοια με εκείνα του SARS-CoV-2- μπορεί να δείξουν επίσης θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσθετες δοκιμές σε 90 δείγματα για να εκτιμήσουν αυτήν την πιθανότητα και διαπίστωσαν ότι 84 είχαν αντισώματα ειδικά για τον SARS-CoV-2. Αυτό δείχνει ότι είναι απίθανο τα δείγματα να αντιπροσωπεύουν ψευδή θετικά αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο δοκιμής γενετικού υλικού του ιού σε δείγματα ανθρώπινου ιστού, σάλιου και αίματος, πρόσθεσαν οι συγγραφείς. Θα μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν με τους αιμοδότες, για να προσδιορίσουν εάν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα ή σε άλλες χώρες με πρώιμα κρούσματα Covid-19, καθώς και εάν είχαν συμπτώματα της νόσου, περίπου την εποχή που έδωσαν αίμα.