Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν μόνο χθες 2.879 θανάτους από κορωνοϊό, τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας – το αμέσως προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 7 Μαΐου, με 2.769 θανάτους. Όσον αφορά τα κρούσματα, υπήρξε και εκεί νέο υψηλό, με περισσότερες από 210.000 λοιμώξεις από SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες.

Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται από τα μέσα Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος των θυμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ήταν 1.520. Συνολικά, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας και ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας προβλέπουν τρομερή αύξηση το επόμενο διάστημα.

«Σύντομα πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτά τα νούμερα, να φτάσουμε ίσως 3.000, 4.000 θανάτους κάθε μέρα εδώ στις ΗΠΑ», δήλωσε η Δρ Leana Wen, γιατρός και επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.

Την Τετάρτη, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Δρ Robert Redfield δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα θα μπορούσε να φτάσει τους 450.000 μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός εάν περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι. Πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι η πιο δύσκολη περίοδος στην ιστορία της δημόσιας υγείας αυτού του έθνους, κυρίως λόγω της πίεσης που θα ασκηθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Δρ Redfield σε ομιλία του.

Ένα άλλο εξίσου ανησυχητικό ρεκόρ που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Δρ Robert Redfield είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στη χώρα, οι οποίοι έφτασαν μέσα στην εβδομάδα τους 98.691. Ο αριθμός των ασθενών που απαιτούν νοσηλεία εξαιτίας της λοίμωξης από τον κορωνοϊό αυξάνεται σταθερά από τον Οκτώβριο. Οι προηγούμενες περίοδοι με εξαιρετικά υψηλό αριθμό νοσηλευομένων ήταν στα τέλη Ιουλίου και στα τέλη Απριλίου, όμως τότε οι νοσηλείες έφταναν «μόνο» τις 60.000.