Η Covid-19 ξεπέρασε τις καρδιακές νόσους ως κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της χώρας.

Αναφέρθηκαν περισσότεροι από 11.800 θάνατοι από Covid-19, με τις καρδιακές νόσους να προκαλούν 10.700 θανάτους, τον καρκίνο του πνεύμονα και της τραχείας σχεδόν 4.000 θανάτους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περισσότερους από 3.700 θανάτους και τα εγκεφαλικά επεισόδια περισσότερους από 3.600 θανάτους. Το ημερήσιο ποσοστό θανάτων είναι μεγαλύτερο από τέσσερις ανά εκατομμύριο σε 34 πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.

Περισσότεροι από 281.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τη χώρα όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως. Το θλιβερό νούμερο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 500.000 μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με προβλέψεις, ενώ ο καθημερινός αριθμός απωλειών αναμένεται να κορυφωθεί στους περίπου 3.000 στα μέσα Ιανουαρίου.

«Ωστόσο, μέχρι την 1η Απριλίου 2021, προβλέπουμε ότι 9.000 ζωές θα σωθούν από την προβλεπόμενη διάθεση εμβολίων», σύμφωνα με την έκθεση. «Εάν επιτευχθεί ταχεία διάθεση εμβολίου, θα σωθούνν επιπλέον 11.000 ζωές». Μέχρι τότε, σχεδόν κάθε πολιτεία θα δει μια συντριπτική αύξηση στις νοσηλείες εξαιτίας Covid-19 και οι 46 θα αντιμετωπίσουν «υψηλή ή ακραία πίεση» στις απλές νοσοκομειακές κλίνες και στις κλίνες ΜΕΘ, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ρεκόρ εβδομαδιαίων κρουσμάτων, καταγράφοντας περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες λοιμώξεις κατά τις πρώτες πέντε ημέρες του Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα 14,5 εκατομμύρια. Οι ΗΠΑ ανέφεραν σχεδόν 228.000 κρούσματα την Παρασκευή, τα οποία αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται από αυτόν τον ιό και γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι σε λίγες μέρες, σε μια εβδομάδα, εκατοντάδες άνθρωποι θα έρχονται στο νοσοκομείο και εκατοντάδες άνθρωποι θα πεθαίνουν», δήλωσε η Δρ Shirlee Xie, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Hennepin Healthcare της Μινεάπολης.

«Νομίζω ότι μερικές φορές όταν ακούμε τέτοια στατιστικά γινόμαστε κάπως απαθείς ως προς το τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί», δήλωσε: «Αλλά για εμάς, τους ανθρώπους που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, κάθε αριθμός είναι κάποιος που πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια και να πούμε, “Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο για εσάς”».