Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 500 άλλοι νοσηλεύτηκαν από μια άγνωστη ασθένεια που εμφανίστηκε στα νότια της Ινδίας, στην πολιτεία Άντρα Πραντές.

Οι ασθενείς είχαν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από ναυτία έως επιληπτικές κρίσεις και απώλεια των αισθήσεων, όπως δήλωσαν οι γιατροί.

Αξιωματούχοι υγείας διερευνούν την αιτία της ασθένειας, η οποία εμφανίστηκε στην πόλη Ελούρου το Σαββατοκύριακο, τη στιγμή που η Ινδία συνεχίζει να μάχεται την πανδημία, όντας η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Η Άντρα Πραντές υπήρξε μια από τις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο – με περισσότερα από 800.000 κρούσματα, έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων στη χώρα.

Όμως, η Covid-19 δεν φαίνεται να είναι η αιτία της ασθένειας που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Ο υπουργός Υγείας της πολιτείας, Alla Kali Krishna Srinivas, δήλωσε ότι όλοι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

«Οι άνθρωποι που αρρώστησαν, ειδικά τα παιδιά, ξαφνικά άρχισαν να κάνουν εμετό μετά από παράπονα για κάψιμο των ματιών. Κάποιοι από αυτούς λιποθύμησαν ή υπέφεραν από επιληπτικές κρίσεις», δήλωσε γιατρός αξιωματικός του τοπικού νοσοκομείου. Περίπου 300 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία.

Ωστόσο, τα δείγματα αίματος των ασθενών δεν αποκάλυψαν ενδείξεις ιογενούς λοίμωξης: «Αποκλείσαμε τη μόλυνση των υδάτων ή την ατμοσφαιρική ρύπανση ως αιτία, μετά από έλεγχο στις περιοχές όπου οι άνθρωποι αρρώστησαν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της πολιτείας: «Είναι κάποια μυστηριώδης ασθένεια και μόνο η εργαστηριακή ανάλυση θα αποκαλύψει τι ακριβώς είναι».

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, στο αίμα των ασθενών εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες σωματιδίων μολύβδου και νικελίου, μετάλλων που είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά, περαιτέρω έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής δεν έδειξε παρουσία των επιβλαβών μετάλλων, ενώ και ο έλεγχος των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν έδειξε παρουσία τους στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Οι αρχές της χώρας ελπίζουν να βρουν σύντομα τι συμβαίνει, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το υγειονομικό σύστημα της χώρας που δοκιμάζεται από την πανδημία.