Παρά την εφαρμογή του lockdown εδώ και σχεδόν 5 εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να μειώνεται ικανοποιητικά, ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, με μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων και διασωληνωμένων. Θλιβερή υπενθύμιση της κατάστασης, ο υψηλός αριθμός θανάτων που καταγράφονται από τον κορωνοϊό, που έχουν πλέον φτάσει τους 3.289, μετά και τους 95 χθεσινούς.

Τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 1.677, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική (365) και στη Θεσσαλονίκη (317), ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων έχει και η Λάρισα (101). Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που ήταν παρών στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική λόγω πολλών κρουσμάτων ειδικά στη Δυτική Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πιερία, τη Δράμα, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ξάνθη, την Ημαθία, τη Λάρισα και τη Φλώρινα.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Υπουργός σημείωσε: «Τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία είναι  περίπου ίσες με τα εξιτήρια. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. που έχουν δεχθεί όλη αυτή τη μεγάλη πίεση, μόλις μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, παρουσιάζουν ίσες εισαγωγές με εξιτήρια. Οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση. Έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη».

Ο Υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «δίπλα σε αυτό που είναι μια εικόνα σκληρή και δύσκολη, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Και σήμερα ξεκίνησε να φαίνεται, και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, και η αίσθηση και η ένδειξη της αλληλεγγύης και της στήριξης στον ελληνικό λαό και όλων των πολιτικών κομμάτων. Με εντολή του Πρωθυπουργού, είχα την ευκαιρία με βάση την τακτική ενημέρωση που γίνεται στα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, να ενημερώσω για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

»Υπάρχει ελπίδα, γιατί η Επιστήμη οδεύει μαζί με τον άνθρωπο, δίπλα στον άνθρωπο, στηρίζει τον άνθρωπο και φιλοδοξούμε, όπως όλες οι άλλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου, λίαν συντόμως να μπορέσουμε στα εμβολιαστικά μας κέντρα, με τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το εξειδικευμένο προσωπικό, με επιστημονικό τρόπο, με ασφάλεια και οργάνωση, να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας».