Οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα προβλήματα στον εμβολιασμό των κατοίκων φτωχότερων χωρών, όπως προειδοποιεί η People’s Vaccine Alliance, ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, σε σχεδόν 70 χώρες με χαμηλότερο εισόδημα δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν περισσότερα από ένα στα 10 άτομα, παρά τη δέσμευση της AstraZeneca να παρέχει το 64% των δόσεων που ετοιμάζει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε ανθρώπους που κατοικούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι δίκαιη σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δέσμευση των χωρών παγκοσμίως, γνωστή ως Covax, κατάφερε να εξασφαλίσει 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα διανεμηθούν μεταξύ των 92 χωρών με το χαμηλότερο εισόδημα.

Αλλά ακόμη και με αυτό το σχέδιο, η People’s Vaccine Alliance -ένα δίκτυο οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η Global Justice Now- λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετές δόσεις για να σταματήσει η πανδημία και ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να μοιραστούν την τεχνολογία τους για να διασφαλίσουν ότι θα παράγονται περισσότερες δόσεις.

Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι οι πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού τους τρεις φορές, εάν όλα τα εμβόλια τελικά εγκριθούν για χρήση. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, έχει παραγγείλει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει κάθε Καναδό πέντε φορές, ισχυρίζεται η οργάνωση.

Παρόλο που τα πλούσια κράτη αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν αγοράσει μέχρι τώρα το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία οκτώ υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται σε δοκιμές Φάσης 3 και έχουν κάνει συμφωνίες με αυτά τα κράτη.

«Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη λήψη του σωτήριου εμβολίου σωτηρίας λόγω της χώρας στην οποία ζει ή του πόσα χρήματα έχει στην τσέπη του», δήλωσε η Anna Marriott, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam: «Αλλά αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την Covid-19 τα επόμενα χρόνια».

Η People’s Vaccine Alliance λέει ότι, μέχρι στιγμής, όλες οι δόσεις του εμβολίου της Moderna και το 90% των δόσεων των Pfizer / BioNTech έχουν αγοραστεί από πλούσιες χώρες.

Και παρότι η AstraZeneca δεσμεύτηκε να το διαθέσει το εμβόλιό της σε μη κερδοσκοπική βάση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η People’s Vaccine Alliance σημείωσε ότι θα μπορούσε «να φτάσει μόνο στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού το επόμενο έτος, το πολύ».