Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως – αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των θανάτων για το 2019 – και ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται, όπως εξηγεί μια νέα μελέτη.

Η Κίνα είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από καρδιακές παθήσεις πέρυσι, ακολουθούμενη από την Ινδία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδονησία. Τα ποσοστά θανάτων από καρδιακές παθήσεις ήταν χαμηλότερα στη Γαλλία, το Περού και την Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά ήταν έξι φορές χαμηλότερα από ό,τι το 1990.

Οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν οικονομικά αποδοτικά προγράμματα δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής των κατοίκων τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα 30 ετών.

Οι περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο αυτήν -από 271 εκατομμύρια το 1990 σε 523 εκατομμύρια το 2019- και ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκε από 12,1 εκατομμύρια σε 18,6 εκατομμύρια. Το 2019, η πλειονότητα των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αποδόθηκε σε ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, με σταθερή αύξηση από το 1990. Η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι ένας όρος για καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από το «στένεμα» των αρτηριών.

Πέρυσι, οι καρδιακές παθήσεις ήταν η βασική αιτία 9,6 εκατομμυρίων θανάτων μεταξύ των ανδρών και 8,9 εκατομμυρίων θανάτων μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών. Πέρα από κύρια αιτία θανάτου, η καρδιαγγειακή νόσος -ιδιαίτερα η ισχαιμική καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο- είναι μια σημαντική αιτία αναπηρίας και αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

«Τα παγκόσμια πρότυπα αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική και στην ανάπτυξη πολιτικής δημόσιας υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Gregory Roth, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

«Τα κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης, ειδικά στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, την Κεντρική και Νότια Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό των ηλικιωμένων στον πληθυσμό αναμένεται να διπλασιαστεί μεταξύ 2019 και 2050», είπε, ζητώντας αυξημένη προσοχή στην προώθηση ενός τρόπου ζωής που διαφυλάσσει την υγεία της καρδιάς και την υγιή γήρανση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.