Βρετανοί και Ρώσοι επιστήμονες συνεργάζονται για την κλινική δοκιμή ενός συνδυασμού των εμβολίων των AstraZeneca/Οξφόρδης και Sputnik V, για να δουν αν μπορεί να βελτιώσει την προστασία από την Covid-19. Ο συνδυασμός δύο παρόμοιων εμβολίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσοαπόκριση στους ανθρώπους.

Οι δοκιμές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία θα περιλαμβάνουν άτομα άνω των 18 ετών, αν και δεν είναι σαφές πόσα άτομα θα συμμετέχουν.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσε πρόσφατα αποτελέσματα που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, από δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, ενώ περιμένουν την έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της Μεγάλης Βρετανίας, το MHRA.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι διερευνά συνδυασμούς διαφορετικών, αλλά παρόμοιων εμβολίων, για να διαπιστώσει αν ο συνδυασμός τους οδηγεί σε καλύτερη ανοσολογική απόκριση και συνεπώς μεγαλύτερη προστασία.

Η ελπίδα είναι ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων θα δώσει είτε ισχυρότερη είτε πιο μακροχρόνια ανοσία στον ιό.

Υπάρχουν λόγοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί για τα συγκεκριμένα εμβόλια: Και τα δύο χρησιμοποιούν αβλαβείς ιούς για να μεταφέρουν το σημαντικό μέρος του εμβολίου (λίγο από τον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού) στο σώμα.

Ο κίνδυνος είναι ότι το σώμα αποκτά ανοσία στον ιικό «ταχυδρόμο», καθιστώντας τη δεύτερη δόση του εμβολίου λιγότερο αποτελεσματική – αυτή είναι μια εξήγηση για το γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca/Οξφόρδης είχε καλύτερα αποτελέσματα όταν η δεύτερη δόση ήταν μισή.

Άλλοι συνδυασμοί εμβολίων σχεδιάζονται επίσης με την ελπίδα ότι η προσέγγιση από διαφορετικές οπτικές γωνίες θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Το βρετανικό εμβόλιο της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca και το εμβόλιο ρωσικού Sputnik, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya στη Μόσχα, είναι παρόμοιο επειδή και τα δύο περιέχουν γενετικό υλικό από την ακίδα πρωτεΐνης του Sars-CoV-2.

Λειτουργούν διαφορετικά από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, το οποίο έχει εγκριθεί στη Μεγαλή Βρετανία, τον Καναδά, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για επείγουσα χρήση στο Sputnik V τον Αύγουστο, παρά το ότι έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές δεκάδες άτομα. Τώρα προσφέρεται στους Ρώσους ως μέρος μιας εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού.