Η Γερμανία πρόκειται να περάσει σε σκληρό lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς ο αριθμός των θανάτων και των νέων λοιμώξεων από τον κορωνοϊό φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείσουν σε ολόκληρη τη χώρα από την Τετάρτη, όπως και τα σχολεία.

Η Καγκελάριος Angela Merkel κατηγόρησε τις χριστουγεννιάτικες αγορές για μια «σημαντική» αύξηση των κοινωνικών επαφών. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν 20.200 νέες λοιμώξεις και 321 επιπλέον θανάτους.

Το νέο lockdown θα διαρκέσει από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου. Ανακοινώνοντας την κίνηση μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της χώρας, η κ. Merkel δήλωσε ότι «είναι δουλειά της κυβέρνησης να αποτρέψει την πίεση στο σύστημα υγείας».

Το πολύ πέντε άτομα από το πολύ δύο οικογένειες επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Ωστόσο, το μέτρο θα χαλαρώσει από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, που θα επιτρέπεται μια οικογένεια να προσκαλέσει έως τέσσερα μέλη μιας ακόμη οικογένειας.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν ήδη κλείσει από τον Νοέμβριο και ορισμένες περιοχές της χώρας επέβαλαν τα δικά τους lockdown.Τα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως εκείνα που πωλούν τρόφιμα, θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και οι τράπεζες. Καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν επίσης να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους Τα κομμωτήρια συγκαταλέγονται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν, ενώ οι εταιρείες καλούνται να προχωρήσουν όπου είναι δυνατόν σε τηλεργασία.

Οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά απαγορεύονται, όπως επίσης η πώληση πυροτεχνημάτων και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, όπως το δημοφιλές στη χώρα ζεστό κρασί που προσφέρεται από καντίνες στον δρόμο.

Η Γερμανία θεωρήθηκε σχετικά επιτυχημένη στον έλεγχο της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει χάρη στα πολλά τεστ και στη διεξοδική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Αλλά τα νέα αυστηρά μέτρα είναι μια διαπίστωση ότι το λεγόμενο «light» lockdown έχει επιτύχει αρκετά.

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι πλέον το κράτος με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC): Έχει καταγράψει 64.036 επιβεβαιωμένους θανάτους, ξεπερνώντας τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει καταγράψει 64.026.

Στη Γηραιά Αλβιώνα, η κυβέρνηση τόνισε στους πολίτες ότι θα πρέπει να σκεφτούν «πολύ προσεκτικά» τον κίνδυνο πολλών κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς οι περιορισμοί που ισχύουν θα χαλαρώσουν μεταξύ 23 και 27 Δεκεμβρίου. Θα επιτραπεί σε έως τρία νοικοκυριά να σχηματίσουν μια «φούσκα» και να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και να διανυκτερεύσουν μαζί κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ημερών.

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, η οποία κατέγραψε σχεδόν 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα, αξιωματούχοι υγείας προτρέπουν τους αγοραστές να αποφύγουν το κέντρο των μεγάλων πόλεων  τα σαββατοκύριακα: «Ελάτε μόνοι, μην καθυστερείτε πολύ, κρατήστε τις αποστάσεις και ψωνίστε σε ήσυχες στιγμές», συνέστησαν οι Αρχές. Η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις 13 Οκτωβρίου, αλλά η κυβέρνηση συζητά πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Στην Ελβετία, πέντε νοσοκομεία στη Γενεύη, τη Βέρνη, τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Λωζάνη έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Alain Berset, εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση», σχετικά με τους ασθενείς με  Covid-19.  Η χώρα των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετράει κατά μέσο όρο σχεδόν 4.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.