Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1190 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώνοντας ότι την ελαφρά μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν κάτω από τους 600 (552), ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε και πάλι υψηλός (85) με τις συνολικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να φτάνουν πλέον τις 3.870.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού σε 10 περιοχές της χώρας, στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Υψηλά βρίσκεται το επιδημιολογικό φορτίο και στη Δυτική Αττική, με τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας ειδικά αυτούς στις επιβαρυμένες περιοχές που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και επιβαρύνουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές».

Οι αρχές συζητούν αυστηρότερα μέτρα ειδικά για την Κοζάνη και περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα οποία θα περιλαμβάνουν αυστηρότερο lockdown, περισσότερα τεστ, αλλά και με περισσότερους ελέγχους για τον εντοπισμό όσων δεν τηρούν τα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σύσκεψη που συμμετείχε στην Ελευσίνα, δήλωσε ότι «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμα και σπίτι- σπίτι». Ο Υπουργός μάλιστα έχει μεταβεί σήμερα στην Κοζάνη για συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και αξιολόγηση της κατάστασης.

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει εδώ και σχεδόν δύο μήνες σε lockdown, ο ιός συνεχίζει να υποχωρεί αργά αλλά σταθερά, όπως δείχνει η μείωση των κρουσμάτων στα 270 χθες και η πτώση κατά 20% του επιδημιολογικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Στην Αττική, για την οποία για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ έδωσε στοιχεία ανά τομέα, από τα 281 κρούσματα που εντοπίστηκαν εχθές, ο κεντρικός τομέας, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων και οι κοντινοί δήμοι είχαν 58, με τον δυτικό τομέα Αθηνών να ακολουθεί με 53. Στον Πειραιά καταγράφηκαν 52 κρούσματα και στον βόρειο τομέα Αθηνών 42. Στην Ανατολική Αττική υπήρξαν 27 κρούσματα  και άλλα 36 στη Δυτική Αττική. Ο νότιος τομέας των Αθηνών κατέγραψε τα λιγότερα κρούσματα – μόλις 13.