Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τους Ευρωπαίους να φορούν μάσκες ακόμη και κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συγκεντρώσεων τα Χριστούγεννα.

Ανέφερε ότι η Ευρώπη διατρέχει «υψηλό κίνδυνο» ενός νέου κύματος λοιμώξεων από κορωνοϊό στις αρχές του 2021, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την ήπειρο παραμένει υψηλό.

Η δήλωση από το ευρωπαϊκό περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ ανέφερε ότι η μαζική αύξηση των συγκεντρώσεων οικογενειών και φίλων σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών φέρνει σημαντικό κίνδυνο αύξησης της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Ο Οργανισμός προτρέπει τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες να παίξουν τον ρόλο τους για να αποτρέψουν μια νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται έξω εάν είναι δυνατόν και εάν γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις.

«Μπορεί να είναι άβολο να φοράτε μάσκες και να διατηρείτε την κοινωνική αποστασιοποίηση όταν βρίσκεστε κοντά σε φίλους και συγγενείς, αλλά κάτι τέτοιο συμβάλλει σημαντικά στο να διασφαλιστεί ότι όλοι θα παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

«Τα ευάλωτα άτομα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι ή συγγενείς μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν από τους αγαπημένους τους να μείνουν μακριά σωματικά, ανεξάρτητα από το άγχος ή τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν. Σκεφτείτε τι μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι και τις δύσκολες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η δήλωση παροτρύνει επίσης τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προτείνει στις χώρες με χιονοδρομικά κέντρα να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της περιόδου για σκι.

Τι γίνεται στην Ευρώπη
Η Γαλλία αντικαθιστά το δεύτερο εθνικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών χωρίς έντυπο εξουσιοδότησης. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιανουαρίου.

Αξιωματούχοι στην Ιταλία λένε ότι η χώρα αναμένεται να καταγράψει τον χειρότερο αριθμό ετήσιων θανάτων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικοί λένε ότι η χώρα, η οποία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, πρέπει να προχωρήσει σε lockdown στις μεγάλες πόλεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez χαρακτήρισε την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων στη χώρα ως «ανησυχητική» και είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εντείνει τους περιορισμούς την περίοδο των γιορτών.

Η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown πέντε εβδομάδων, το πιο αυστηρό σύνολο μέτρων που ανακοινώθηκαν στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Οι περιορισμοί θα μειωθούν ελαφρώς για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το Λονδίνο μπήκε στην υψηλότερη κατηγορία lockdown της Αγγλίας την Τετάρτη. Οι παμπ και τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο για delivery και παραλαβή από το κατάστημα, ενώ οι χώροι ψυχαγωγίας πρέπει να παραμείνουν κλειστοί.

Η Λιθουανία μπαίνει επίσης σε lockdown, με την απαγόρευση των μη απαραίτητων μετακινήσεων μεταξύ πόλεων. Απαγορεύεται επίσης η επαφή μεταξύ χωριστών νοικοκυριών.

Η Δανία επεκτείνει το «μερικό lockdown» σε ολόκληρη τη χώρα, με τα εστιατόρια και τα αθλητικά κέντρα μεταξύ άλλων να κλείνουν.