Ένα έγγραφο εξέτασης που εξέδωσε η συμβουλευτική επιτροπή για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και προστατεύει εξαιρετικά, με αποτελεσματικότητα 94,5%.

Το ενημερωτικό έγγραφο ανέφερε ότι η ανάλυση των στοιχείων της κλινικής έρευνας σε 30.350 συμμετέχοντες, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν εικονικό φάρμακο, «υποστήριξε ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς να εντοπιστούν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που θα αποκλείσουν την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης».

Οι αξιωματούχοι της FDA θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές όταν συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης άδειας για το εμβόλιο της Moderna.

Εάν εγκριθεί, το εμβόλιο Moderna θα είναι το δεύτερο διαθέσιμο στους Αμερικανούς. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη και χορηγείται ήδη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από τη Δευτέρα. Ανάλογη άδεια αναμένεται να δώσει και η Ε.Ε. στις αρχές του νέου χρόνου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έως και 20 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν έως το τέλος του έτους, αρκετές για τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ατόμων με το εμβόλιο δύο δόσεων. Άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες έως την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις, επιπλέον της αρχικής παραγγελίας της για 100 εκατομμύρια.

Όπως το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο Moderna είναι μια θεραπεία δύο δόσεων που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό του κορωνοϊού που ονομάζεται m-RNA για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την παραγωγή αντισωμάτων. Σε αντίθεση με το εμβόλιο Pfizer, το εμβόλιο Moderna δεν απαιτεί υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευσή του, διευκολύνοντας την αποστολή και διάθεσή του.

Τα έγγραφο της επιτροπής της FDA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Moderna, όπως ο βαθμός αποτελεσματικότητας. Το έγγραφο ανέφερε ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν προβλέψιμες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκεφάλους και ρίγη.

«Με βάση το σύνολο των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων… είναι λογικό να πιστεύουμε ότι το προϊόν μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας τόσο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή ασθένειας που μπορεί να προκληθεί από τον SARS-CoV-2», κατέληξε το έγγραφο.