Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα πρώτα εμβόλια της Pfizer/BioNTech αναμένονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν από την επόμενη μέρα, 27 Δεκεμβρίου. Βασική προϋπόθεση είναι βεβαίως το εμβόλιο να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 22 Δεκεμβρίου, κάτι που ωστόσο θεωρείται δεδομένο.

Όπως φαίνεται η χώρα μας θα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες της Ε.Ε. που θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε χθες μέσω Twitter ότι όλες οι χώρες θα αρχίσουν τον εμβολιασμό στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. «Είναι η ώρα της Ευρώπης. Μαζί προστατεύουμε τους πολίτες μας. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», ανέφερε η Πρόεδρος.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση του εμβολίου και αποκάλυψε ποιοι θα είναι οι πρώτοι δύο Έλληνες που θα εμβολιαστούν: «Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

»Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία του εμβολιασμού ειδικά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για το πότε θα μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία: «Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία».