Σε κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης προχωράει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, έχοντας εγγράψει 45.000 συμμετέχοντες, με την εταιρεία να ελπίζει να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή φάσης III αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου: «Εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η εταιρεία αναμένει να υποβάλει αίτηση χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα υποβάλλονται αιτήσεις και σε άλλες ρυθμιστικές υγείας σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ αυτών θα είναι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε συμφωνία για διάθεση 200 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της εταιρείας.

Η Johnson & Johnson ακολουθεί τις Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca στον αγώνα για να διαθέσει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 στην αγορά.

Το εμβόλιο της Pfizer έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου και χορηγείται ήδη σε αμερικανούς, ενώ το εμβόλιο της Moderna πήρε παρόμοια άδεια την προηγούμενη Παρασκευή. Στην Ε.Ε. εγκρίθηκε χθες η χρήση του εμβολίου της Pfizer και αναμένεται το ίδιο να γίνει με το εμβόλιο της Moderna στις αρχές Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson διαφέρει από τα εμβόλια των δύο άλλων εταιρειών στο ότι δεν χρειάζεται να καταψυχθεί και απαιτεί μόνο μία δόση για να δράσει και όχι δύο.

Η Johnson & Johnson είχε σταματήσει τις κλινικές δοκιμές το φθινόπωρο, επειδή ένας συμμετέχων ανέπτυξε μια «ανεξήγητη ασθένεια», αλλά οι δοκιμές ξεκίνησαν εκ νέου δύο εβδομάδες αργότερα. «Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει το συμβάν», είχε αναφέρει σε δήλωσή της η εταιρεία. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν υπήρξε σχέση με το εμβόλιο.

Η Johnson & Johnson δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι θα μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών από τον αρχικό στόχο των 60.000 ατόμων: «Δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισης Covid-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού στις χώρες όπου διεξάγεται η δοκιμή, αυτός ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι αρκετός για την εξαγωγή των δεδομένων που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid-19 της εταιρείας», εξήγησαν οι υπεύθυνοι της Johnson & Johnson.