Οι διασώστες ασθενοφόρων στην κομητεία του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, έχουν πάρει οδηγίες να μην μεταφέρουν στα νοσοκομεία έκτακτα περιστατικά που έχουν εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης, καθώς οι κλίνες γεμίζουν με ασθενείς με Covid-19 και οι υπάρχουν ανησυχίες ότι η περιοχή σύντομα θα έχει πάνω από 1.000 θύματα την ημέρα.

Υπάρχουν επίσης οδηγίες για συντηρητική παροχή οξυγόνου στα έκτακτα περιστατικά που συνδράμουν οι διασώστες, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια λόγω της πανδημίας.

Τα νοσοκομειακά κρεβάτια στο Λος Άντζελες εξαντλούνται και οι αξιωματούχοι υγείας φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές. Η Νέα Υόρκη είχε δώσει παρόμοιες οδηγίες τον Απρίλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της επέλασης του κορωνοϊού στην πόλη, ζητώντας από τους διασώστες να μην μεταφέρουν ασθενείς που δεν μπορούσαν να ανανήψουν επί τόπου.

Η κομητεία του Λος Άντζελες καταγράφει πάνω από 9.000 κρούσματα καθημερινά – είναι η χειρότερα πληγείσα στις ΗΠΑ, έχοντας καταγράψει 818.000 κρούσματα και περισσότερους από 10.700 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια, τα οποία έχουν ήδη καλύψει τη μέγιστη χωρητικότητά τους, οι γιατροί έχουν αρχίσει να εξετάζουν ασθενείς σε χώρους στάθμευσης και σκηνές που έχουν στηθεί έξω από αυτά. Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία, καθώς περιμένουν τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που εργάζονται στα έκτακτα περιστατικά να μεταφέρουν τους ασθενείς τους.

Η Δρ Marianne Gausche-Hill, ιατρική διευθύντρια του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι των ασθενοφόρων θα συνεχίσουν να εργάζονται για να σώσουν ζωές ασθενών επί τόπου: «Δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες ανάνηψης. Ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές και αυτό είναι να κάνουμε ανάνηψη επί τόπου, να την κάνουμε αμέσως», εξήγησε.

«Αυτό που ζητάμε -το οποίο είναι ελαφρώς διαφορετικό από πριν- είναι ότι τονίζουμε το γεγονός ότι η μεταφορά στο νοσοκομείο ασθενών στους οποίους δεν ήταν δυνατόν να γίνει ανάνηψη επί τόπου οδηγεί σε πολύ κακά αποτελέσματα», σημείωσε: «Το γνωρίζαμε ήδη και απλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία μας».

Οι οδηγίες αυτές έρχονται καθώς οι ΗΠΑ έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ νοσηλευομένων με Covid-19: Τη Δευτέρα, 2.800 Αμερικανοί εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο ακόμη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 128.210. Πάνω από 23.000 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Κριτική υπάρχει επίσης και για την πιο αργή από την αναμενόμενη διάθεση των εμβολίων στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι αν και έχουν διανεμηθεί 15,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 4,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί.