Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν 4.033 θανάτους από κορωνοϊό την Πέμπτη, τους περισσότερους σε μία μέρα από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο χειμώνα.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνάει τους 4.000 θανάτους σε μια μέρα: Παρότι έχει ξεκινήσει και προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πέντε ρεκόρ θυμάτων τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Συνολικά, οι Η.Π.Α. έχουν καταγράψει περισσότερους από 365.000 θανάτους – μακράν οι περισσότεροι στον κόσμο. Το CDC, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προβλέπει τώρα ότι ο μακάβριος απολογισμός θα φτάσει μεταξύ 405.000 και 438.000 θυμάτων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του στο NPR, ο Δρ Anthony Fauci, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, δήλωσε ότι ο αυξημένος αριθμός θυμάτων είναι πιθανό να συνεχιστεί:

«Καθώς μπαίνουμε στις επόμενες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, πιθανότατα θα έχουμε το αποτύπωμα των ταξιδιών των διακοπών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων που συνήθως πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», δήλωσε ο Δρ Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών.

Σύμφωνα με το COVID Tracking Project οι γιορτές διέκοψαν την αναφορά στοιχείων, συνεπώς οι νοσηλείες είναι η πιο αξιόπιστη αντανάκλαση του πόσο σοβαρή είναι η εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ. Όμως και αυτοί οι αριθμοί είναι ζοφεροί.

Υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι που νοσηλεύονται με Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες – περισσότεροι από ό,τι νοσηλεύονταν στην έξαρση της άνοιξης και του καλοκαιριού. Οι νοσηλείες δεν κατανέμονται ομοιόμορφα: Καθώς στα μεσοδυτικά συνεχίζουν να πέφτουν, έχουν αυξηθεί στην Καλιφόρνια και σε ολόκληρο τον Νότο των ΗΠΑ.

Η Καλιφόρνια παραμένει επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή, με την κομητεία του Λος Άντζελες να αναφέρει έναν θάνατο από Covid-19 κάθε 10 λεπτά.

Στην Αριζόνα, νοσηλεύονται με Covid-19 670 άτομα ανά εκατομμύριο – περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Η Νεβάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νοσηλειών ανά εκατομμύριο, ακολουθούμενη από την Αλαμπάμα, όπως αναφέρει το COVID Tracking Project.