Η κόπωση, η δυσφορία μετά την άσκηση και η γνωστική δυσλειτουργία (ή «εγκεφαλική ομίχλη», όπως λέγεται συχνά) είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς με Covid-19, 6 μήνες αφότου κόλλησαν τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο MedRxiv.

«Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας αυτήν τη στιγμή να συλλέξουμε και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων που να αντανακλά τις πολύπλευρες εμπειρίες της Covid-19 όπως αναφέρονται από τους ασθενείς», έγραψε η Δρ Athena Akrami, ανώτερη συγγραφέας μελέτης και νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου

Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός ανέφερε συμπτώματα διάρκειας μηνών που επηρεάζουν ορισμένα όργανα. Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι μια από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής που καταγράφει μεγάλο φάσμα των ζητημάτων που επηρεάζουν τη μακροχρόνια ανάρρωση από την Covid-19.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 3.700 άτομα από 56 χώρες που νόσησαν με Covid-19 μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Μαΐου 2020. Συνολικά, κατέγραψαν 205 συμπτώματα σε 10 συστήματα οργάνων και παρακολούθησαν 66 συμπτώματα για 7 μήνες. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες στην έρευνα παρουσίασαν εννέα διαφορετικά συμπτώματα.

Περίπου το 65% των ερωτηθέντων εμφάνισαν συμπτώματα για τουλάχιστον 6 μήνες. Συχνά ανέφεραν κόπωση, αδιαθεσία μετά την άσκηση και εγκεφαλική ομίχλη, αλλά επεσήμαναν επίσης πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης, μυϊκούς πόνους, αϋπνία, αίσθημα ταχυκαρδίας, δύσπνοια, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας και προβλήματα ομιλίας. Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν παράλυση του προσώπου, νέες αλλεργίες, επιληπτικές κρίσεις, μειωμένη όραση και ακοή και παρατεταμένη απώλεια γεύσης και μυρωδιάς.

Περίπου το 45% των ανθρώπων δήλωσαν ότι χρειάζονταν ακόμη μειωμένο ωράριο εργασίας, ενώ το 22% δεν εργαζόταν καθόλου λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας τους.

«Αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχει ακόμη γραφτεί στα ιατρικά εγχειρίδια, και δεν έχει δημοσιευτεί σχεδόν καμία σημαντική έρευνα. Μέρος της προόδου εδώ είναι απλά η προσθήκη μεγάλων αριθμών και στατιστικών στοιχείων στην υπάρχουσα ανεπιβεβαίωτη αίσθηση του τι συμβαίνει, ενώ κάποιες πτυχές της φαίνονται πραγματικά καινούργιες. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως την κατάσταση μέχρι να μπορέσουμε να αφηγηθούμε καλύτερα τι συμβαίνει», δήλωσε ο Danny Altman, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζήτησαν μακροπρόθεσμα προγράμματα παρακολούθησης των ασθενών και πρόσθετες μελέτες για την κατανόηση της πλήρους επίδρασης της Covid-19 στον εγκέφαλο και το σώμα.