Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε αύξηση των θανάτων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία μετράει περισσότερους από 80.000 καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19.

Τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκαν περίπου 697.000 θάνατοι στη Μεγάλη Βρετανία – σχεδόν 91.000 περισσότεροι από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 15%, καθιστώντας τον φετινό αριθμό τη μεγαλύτερη αύξηση υπερβαλλόντων θανάτων (τον αριθμό θανάτων πάνω από τον μέσο όρο) για περισσότερα από 75 χρόνια.

Ο Richard Murray, διευθύνων σύμβουλος του The King’s Fund –ενός ανεξάρτητου think tank που ασχολείται με τα θέματα δημόσιας υγείας- δήλωσε ότι η εικόνα ήταν πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω δεδομένου ότι οι θάνατοι από Covid-19 αυξάνονται μετά την αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπερβαλλόντων θανάτων στον κόσμο, με περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή οι ΗΠΑ. Θα χρειαστεί μια δημόσια έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς τι πήγε στραβά, αλλά έχουν γίνει λάθη.

»Σε μια πανδημία, τα λάθη κοστίζουν ζωές. Οι αποφάσεις για είσοδο σε lockdown έρχονται με συνέπεια καθυστερημένα, με την κυβέρνηση να μην μαθαίνει από τα προηγούμενα λάθη ή τις εμπειρίες άλλων χωρών.

»Η “ζώνη προστασίας” γύρω από τους ηλικιωμένους που μας υποσχέθηκαν στο πρώτο κύμα υλοποιήθηκε αργά και συχνά ανεπαρκώς, συμβάλλοντας στους υπερβάλλοντες θανάτους φιλοξενούμενων σε κέντρα φροντίδας και γηροκομεία.

»Όπως πολλές χώρες, η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν καλά προετοιμασμένο για αυτό το είδος της πανδημίας».