Ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinovac, το CoronaVac, βρέθηκε ότι είναι 50,4% αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι υποστήριζαν τα προηγούμενα δεδομένα που προτείνονται – οριακά πάνω από το 50% που απαιτείται για να πάρει έγκριση.

Το κινεζικό εμβόλιο είναι ένα από τα δύο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αγοράσει. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Τουρκίας και της Σιγκαπούρης, έχουν υποβάλει επίσης παραγγελίες για το εμβόλιο

Το CoronaVac, είναι ένα εμβόλιο απενεργοποιημένου ιού. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας νεκρά σωματίδια του ιού για να εκθέσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στον ιό χωρίς να διακινδυνεύσει μια σοβαρή απόκριση στην ασθένεια.

Την περασμένη εβδομάδα ερευνητές στο Ινστιτούτο Butantan, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνες στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είχε 78% αποτελεσματικότητα έναντι των «ήπιων έως σοβαρών» περιπτώσεων Covid-19. Αλλά μόλις χθες αποκάλυψαν ότι οι υπολογισμοί για αυτό το ποσοστό δεν περιελάμβαναν δεδομένα από μια ομάδα «πολύ ήπιων λοιμώξεων» μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο οι οποίοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Με τη συμπερίληψη αυτών των δεδομένων, το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι 50,4%, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Butantan τόνισε ότι το εμβόλιο είναι 78% αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιων περιπτώσεων που χρειάζονταν νοσηλεία και 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή μέτριων έως σοβαρών περιπτώσεων.

Οι κλινικές δοκιμές της Sinovac απέδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές χώρες: Τον περασμένο μήνα, Τούρκοι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 91,25% αποτελεσματικό, ενώ η Ινδονησία, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού την προηγούμενη Τετάρτη, δήλωσε ότι ήταν 65,3% αποτελεσματικό. Και τα δύο νούμερα βασίζονται ωστόσο σε προσωρινά αποτελέσματα.

Έως τώρα υπήρξε ανησυχία και κριτική ότι οι κλινικές δοκιμές των κινεζικών εμβολίων δεν υπόκεινται στον ίδιο αυστηρό έλεγχο και στο επίπεδο διαφάνειας με τα δυτικά. Τόσο το εμβόλιο της Sinovac όσο και το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έχουν καταθέσει αίτημα για έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ρυθμιστικές αρχές της Βραζιλίας και περιμένουν έγκριση.