Περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις Covid-19 προκαλούνται από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του CDC, του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Περίπου το 59% της μετάδοσης προέρχεται από άτομα χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει ένα ποσοστό 35% από άτομα που μολύνουν άλλους προτού εμφανίσουν συμπτώματα (προσυμπτωματικά) και 24% από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα (ασυμπτωματικά).

«Το συμπέρασμα για τον έλεγχο της πανδημίας είναι ότι θα απαιτήσει τον έλεγχο της μετάδοσης από άτομα χωρίς συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ Jay Butler, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ο αναπληρωτής διευθυντής του CDC για τις μολυσματικές ασθένειες.

Τα τεστ και η απομόνωση ατόμων με συμπτώματα δεν θα ελέγξουν τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, έγραψαν οι συγγραφείς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης μασκών προσώπου παντού, της υγιεινής των χεριών, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των τεστ σε άτομα που δεν είναι άρρωστα. Με τις νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο Δρ Butler.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυση διαφορετικών σεναρίων, όπως η μετατόπιση του χρόνου κορύφωσης της μολυσματικότητας. Το μοντέλο προέβλεψε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση αντιπροσώπευε τουλάχιστον τις μισές από τις λοιμώξεις.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύπλοκη και μπορεί να ποικίλει για πολλούς λόγους. Το περιβάλλον, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αλλάξει εάν η ασυμπτωματική μετάδοση είναι πιο διαδεδομένη. Τα άτομα που βρίσκονται σε ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης και σε χώρους με συνωστισμό μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή να τον μεταδώσουν σε άλλους.

«Ελλείψει αποτελεσματικής και ευρείας χρήσης θεραπευτικών ή εμβολίων που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη μολυσματικότητα, ο επιτυχής έλεγχος του SARS-CoV-2 δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στον εντοπισμό και την απομόνωση των ατόμων με συμπτώματα», έγραψαν οι συγγραφείς: «Ακόμα και αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, αυτή η στρατηγική θα είναι ανεπαρκής».