Μια ερευνητική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Ουχάν, για να ξεκινήσει την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η πολυαναμενόμενη έρευνα ξεκινάει μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και των αρχών του Πεκίνου.

Μια ομάδα 10 επιστημόνων είναι έτοιμη να πάρει συνεντεύξεις από εργαζόμενους σε ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία, αλλά και την υπαίθρια αγορά θαλασσινών που συνδέεται με το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας.

Η άφιξη της ομάδας συμπίπτει χρονικά με την επανεμφάνιση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η ζωή στην Ουχάν έχει επιστρέψει σε σχετικά φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα μέλη της θα παραμείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάτες προτού ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας Peter Ben Embarek δήλωσε ότι «θα μπορούσε να είναι μια πολύ μακρά διαδρομή προτού καταλάβουμε πλήρως τι συνέβη. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σαφείς απαντήσεις μετά από αυτήν την αρχική αποστολή, αλλά θα είμαστε στον σωστό δρόμο».

Η έρευνα, που στοχεύει στη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας, φαίνεται ότι θα ξεκινήσει μετά από κάποιες αρχικές δυσκολίες: Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι ερευνητές του δεν μπόρεσαν να μπουν στην Κίνα, καθώς ένα μέλος της ομάδας υποχρεώθηκε να γυρίσει πίσω και ένα άλλο έμεινε «κολλημένο» στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, το Πεκίνο είπε ότι υπήρξε παρεξήγηση και ότι το πλαίσιο για την έρευνα ήταν ακόμη υπό συζήτηση.

Η Κίνα υποστηρίζει εδώ και μήνες ότι αν και η Ουχάν είναι το μέρος όπου εντοπίστηκε το πρώτο cluster κρουσμάτων, δεν είναι απαραίτητα και το μέρος από πού προήλθε ο ιός.

Ο καθηγητής Dale Fisher του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο κόσμος θα θεωρήσει τη διαδικασία επιστημονική επίσκεψη: «Δεν πρόκειται για πολιτική ενέργεια ή για να ρίξουμε φταίξιμο, αλλά για να φτάσουμε στην απάντηση μιας επιστημονικής ερώτησης», είπε.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ασιατική χώρα έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τον ιό μέσω μαζικών rapid test, αυστηρών τοπικών lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην επαρχία Χεμπέι που περιβάλλει το Πεκίνο και στα βορειοανατολικά της χώρας προκαλούν εκ νέου ανησυχία.