Μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να χαλαρώνουμε το βράδυ –ειδικά εν μέσω lockdown- αλλά ακόμη και ένα μόνο ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, τα άτομα που κατανάλωναν μόλις 12 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα –ποσότητα ισοδύναμη με ένα ποτήρι κρασί, ένα κουτάκι μπίρας ή ένα «βαρύ» αλκοολούχο ποτό- είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή .

Η πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό, μπορεί να προκαλέσει ζάλη και ταχυκαρδία και να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε εγκεφαλικά.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκε σταθερά με την ποσότητα που έπιναν οι συμμετέχοντες, από 16% για όσους έπιναν ένα ποτό την ημέρα, σε 28% για έως και δύο ποτά και 47% για εκείνους που έπιναν περισσότερα από τέσσερα ποτά.

Η καθηγήτρια Renate Schnabel, καρδιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ακανόνιστου καρδιακού παλμού για όσους καταναλώνουν ένα μικρό ποτήρι αλκοόλ την ημέρα ήταν μικρός, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων: «Το μήνυμα για το κοινό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και η χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής», ανέφερε.

«Ένα από τα προβλήματα σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή είναι ότι είναι ασυμπτωματική και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για πολλούς ανθρώπους, το εγκεφαλικό είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου», προειδοποίησε.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία της καρδιάς και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 108.000 ατόμων ηλικίας 24 έως 97 ετών συνδυάζοντας στοιχεία από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ιταλία που εκτείνονταν σε διάστημα 14 ετών.

Η μελέτη τους ωστόσο επιβεβαίωσε και τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι μια μικρή ποσότητα αλκοόλ προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια –πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν είναι σε θέση να στείλει το αίμα στο σώμα- με 20g αιθανόλης την ημέρα να είναι η βέλτιστη, ποσότητα – κάτι λιγότερο από δύο μικρά ποτήρια κρασί.