Το να λογομαχούμε και να μαλώνουμε με άλλους ανθρώπους υποβάλλει τον εγκέφαλό μας σε πολύ μεγαλύτερη πίεση από το να συμφωνούμε μαζί τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
«Ολόκληρος ο εγκέφαλός μας είναι ένα δίκτυο κοινωνικής επεξεργασίας», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Joy Hirsch, καθηγήτρια ψυχιατρικής, συγκριτικής ιατρικής και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γέιλ: «Ωστόσο, χρειάζεται πολύ περισσότερη επεξεργαστική ισχύς για να διαφωνήσουμε παρά για να συμφωνήσουμε».
Οι ερευνητές, από το Γέιλ και το University College του Λονδίνου, ρώτησαν 38 ενήλικες εάν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με μια σειρά δυνητικά αμφιλεγόμενων θεμάτων, όπως «ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου είναι πολιτικό δικαίωμα» ή «η χρήση μαριχουάνας πρέπει να νομιμοποιηθεί».
Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων όταν είχαν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ τους για τα θέματα αυτά.
Όταν οι άνθρωποι συμφωνούσαν, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν αρμονική και έτεινε να επικεντρώνεται σε αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου, όπως το οπτικό σύστημα, πιθανώς ως αντίδραση σε κοινωνικά ερεθίσματα από το άλλο άτομο, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Όταν οι άνθρωποι διαφωνούσαν, οι αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου ήταν λιγότερο ενεργές, ενώ υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών που χειρίζονται υψηλότερης τάξης εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η συλλογιστική.
«Υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ των εγκεφάλων όταν συμφωνούμε», δήλωσε η Δρ Hirsch σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου, «αλλά όταν διαφωνούμε, ο νευρικός αυτός σύνδεσμος αποσυνδέεται». Σημείωσε ότι σε διαφωνία, οι δύο εγκέφαλοι απασχολούνται με πολλούς συναισθηματικούς και γνωστικούς πόρους, «σαν συμφωνικές ορχήστρες που παίζουν διαφορετική μουσική».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Human Neuroscience.