Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις που απασχολούν ορισμένους σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί ως σήμερα:

«Θα αναφερθώ σε τρεις ερωτήσεις που ακούγονται πάρα πολύ συχνά και φαίνεται ότι δημιουργούν μία σύγχυση.

»Η μια ερώτηση είναι αν το εμβόλιο το ίδιο προκαλεί νόσο. Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA, που είναι το εμβόλιο, δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Επομένως εάν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, αυτό είναι διότι η λοίμωξή του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό.

»Η δεύτερη ερώτηση/απορία είναι μήπως το εμβόλιο όταν το κάνει κανείς, έχει σαν αποτέλεσμα να θετικοποιείται το ταχύ τεστ, το rapid test, ή ο μοριακός έλεγχος. Πάλι και εδώ η απάντηση είναι κάθετα αρνητική. Δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test, ούτε τον μοριακό έλεγχο. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο στοιχείο, σημαίνει τότε ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί.

»Και η τρίτη ερώτηση που σχέση με άλλα εμβόλια, είναι οι ερωτήσεις εάν κάποιος εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, με ποια σχέση μπορούν να γίνουν τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο ή και την γρίπη.

Λοιπόν, ένα όριο 15 μέρες πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό, μπορούν να γίνουν αυτά τα εμβόλια τα οποία συνήθως συστήνονται σε αυτές τις ηλικίες».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις ανησυχίες για τους θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία:

«Τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα έχουν έρθει δημοσιεύματα σχετικά με μία σειρά θανάτων που συνέβη στη Νορβηγία, σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό χρονικά. Τα περιστατικά αυτά, όπως σας ανέφερα, ο οργανισμός ο αντίστοιχος του δικού μας ΕΟΦ και Φαρμακοεπαγρύπνησης της Νορβηγίας, ο ΝΟΜΑ, τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

»Μάλιστα, τονίζουν ότι ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό για αυτές τις ηλικίες. Και να αναφέρω ότι ο αριθμός των θανάτων από άτομα ηλικιωμένα που ζουν σε ιδρύματα στη Νορβηγία, είναι 400 άτομα εβδομαδιαίως. Είναι ένας αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός.

»Ο εμβολιασμός λοιπόν συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, με μία ίσως ιδιαίτερη έμφαση στο ότι άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα με σοβαρότατα υποκείμενα προβλήματα, με πολύ εύθραυστη υγεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ίσως επιφυλακτικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον εμβολιασμό.

»Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη και κράτη τα οποία έχουν κάνει μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που τώρα έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 εμβολιασμούς».